Monika Vengrínová Rôzne

Cezhraničný projekt rozvíja turizmus v poľsko-slovenskom regióne. Prezentujú ho aj infostretnutia

Turizmus v oblasti Prešovského kraja a Malopoľského vojvodstva propaguje spoločný projekt Karpatská mapa možností. Predstavuje sa v ňom turistická, prírodná a kultúrna atraktívnosť malopoľsko-prešovského pohraničia a ponúka sa viacero produktov, ktoré sú predstavované laickej i odbornej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Cezhraničný projekt rozvíja turizmus v poľsko-slovenskom regióne. Prezentujú ho aj infostretnutia
Zdroj: Dnes24.sk

Spolutvorcom portálu môže byť každý

Projekt podporuje kreatívny turizmus a inovatívny prístup k informovaniu verejnosti o atrakciách regiónu. Hlavným produktom je portál www.karpatskamapa.sk v poľskom, slovenskom a anglickom jazyku (www.karpatskamapa.sk). Prepája zaujímavé miesta na oboch stranách Karpát do tematických trás. Webstránka poskytuje pestré informácie formou článkov, popisov, máp, fotogalérií a odporúčaní podujatí.

Stránka je otvorená aktívnej turistike, podporuje kreativitu zo strany návštevníka. Ten si môže vybrať z cezhraničných aj domácich trás, zaujímavých miest, podujatí a z rozličných kategórií záujmu. Návštevník po absolvovaní výletu môže svoje dojmy a fotografie zaznamenať na portáli a tak sa stať jeho spolutvorcom.

Projekt myslel i na cyklistov

Súčasťou projektu je databáza bodov záujmu, ktorá poskytuje informácie o službách v oblasti cestovného ruchu a stručný prehľad rozličných pamiatok (doména www.severovychod.sk). Vypracovaná bola tiež štúdia cezhraničných cyklotrás venovaná súčasným trasám a príprave nových cyklociest. Jedným z cieľov tejto koncepcie bolo povzbudiť k novému spôsobu myslenia o príprave turistických trás a plánovaní atrakcií.

„Štúdia obsahuje napr. popis územia z hľadiska potenciálu cykloturistiky, GPS zamerania – na základe terénneho šetrenia, charakteristiky navrhovaných cyklotrás podľa technických parametrov, vlastníckych a správcovských práv a pod., ako aj orientačné rozpočty na realizáciu týchto cyklotrás“, informoval projektový manažér projektu Martin Janoško z Prešovského samosprávneho kraja. Táto štúdia ako aj materiál 10 typov na cyklovýlet vyšiel aj v tlačenej podobe vo forme brožúry a sú tiež dostupné na webovej stránke www.po-kraj.sk. Samostatný katalóg v náklade 25 000 kusov prezentuje trasy a atrakcie na portáli.

Infocesty pre každého

Projekt Prešovského samosprávneho kraja a Malopoľského kultúrneho centra SOKÓŁ v Nowom Saczi získal finančnú podporu Európskej únie. Slúžiť má na rozvoj turizmu vo všetkých jeho sférach. Prostredníctvom infostretnutí sú o projekte a možnostiach, ktoré ponúka, informovaní zástupcovia samospráv a subjektov pôsobiacich v oblasti cestovného ruchu. Infocesty prebiehajú počas celého mesiaca apríl. 18.apríla to bolo Humenné, 19. Bardejov, dnes 25. apríla Stará Lesná. Infocesty pokračujú zajtra 26. apríla v Červenom Kláštore a 30. apríla na záverečnej konferencii v Prešove. V prípade záujmu o účasť na informačno-propagačných stretnutiach a pre viac informácií môžete kontaktovať slovakmarketing@gmail.com.

Foto: www.karpatskamapa.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM