Peter Handzuš Rôzne

Chcete vedieť, ako spávajú medvede? Počkajte si na medvedí brloh v múzeu

Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici chystá pre návštevníkov novinky. Okrem medvedieho brloha pribudne v priebehu najbližších týždňov aj jaskynný systém.

Ilustračný obrázok k článku Chcete vedieť, ako spávajú medvede? Počkajte si na medvedí brloh v múzeu
Zdroj: Dnes24.sk

S inštaláciou medvedieho brloha začali v piatok 8. septembra 2017 ráno, dokončiť by ho chceli do konca októbra. „Medveď hnedý je typickým predstaviteľom tatranskej fauny, preto sme sa rozhodli návštevníkom priblížiť spôsob jeho života aj počas zimy. Súčasťou brlohu bude i preparát medvieďaťa, ktorý prekvapí hlavne tých najmenších,“ hovorí zoologička a kurátorka zoologických zbierok Štátnych lesov TANAP-u Gabriela Chovancová. Po ukončení prác budú mať návštevníci príležitosť nielen nazrieť do útrob medvedieho brloha, ale autentické prostredie dotvoria aj zvuky najväčšej tatranskej šelmy.

Medvedí brloh sa bude nachádzať hneď vo vestibule múzea, kde umiestnili mohutný kmeň stromu aj s koreňmi. Objavili ho na Liptove, skaly pochádzajú z Chopku v Nízkych Tatrách. „Chceli sme, aby vchod do brlohu bol autentický. Trvalo nám skoro mesiac, kým sme našli takýto vývrat. Bolo to dosť náročné, lebo pekné vývraty sa dajú nájsť všade, no je to technicky zložité vybrať ich z prírody a preniesť na nejaké miesto. Momentálne máme nosnú konštrukciu, postupne budeme z dreva, pletiva a PUR peny tvarovať brloh, potom príde na rad sťahovanie foriem zo žuly. Celý brloh sa musí vymodelovať zvonku i zvnútra. Budeme sa snažiť, aby sme ho pútavo spracovali pre návštevníkov. Dostali sme podmienku, že musí byť krajší, ako sme realizovali pred dvoma rokmi v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, takže je to pre nás výzva,“ konštatuje Tibor Kováč, umelecký reštaurátor z Liptovského Hrádku.

Zvnútra bude brloh nasvietený, jeho súčasťou bude i preparát trojmesačného medvieďaťa, ktoré zahynulo v Krížnej doline pravdepodobne na vyčerpanie spôsobené zápalom pľúc.

Prevádzka múzea nebude počas prác obmedzená. Okrem medvedieho brlohu si múzejníci pripravili pre návštevníkov ešte aj ďalšie prekvapenie. „Priamo v expozícii chystáme jaskynný systém, ktorý predstaví podzemnú biotu, a to nielen živočíchy žijúce v podzemí, ako napríklad netopiere, ale aj tie, ktoré využívajú vstupy do jaskýň, či už sú to sovy, jazvece alebo kuny,“ konkretizuje kurátorka zoologických zbierok. Podobne ako medvedí brloh aj jaskyňa by mala byť dokončená do konca októbra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM