Martin Sýkora Iné športy

Chlapci spod Tatier v Maďarsku vylovili cez 200 kíl rýb: Pomohol im talizman

Z maďarského jazera Palotász na prelome augusta a septembra urobili dvaja mladí Podtatranci dieru do rybárskeho sveta. V tvrdej konkurencii obsadili skvelé druhé miesto.

Ilustračný obrázok k článku Chlapci spod Tatier v Maďarsku vylovili cez 200 kíl rýb: Pomohol im talizman
Zdroj: Dnes24.sk

Preteky v lovení kaprov majú na jazere 67-hektárovom jazere Palotász štvorročnú tradíciu. Jozef Petričko (27) a Marek Židek (22) absolvovali týždňové nonstop zápolenie, ktoré na úvod vôbec nevyzeralo ružovo. Súťaže sa zúčastnilo 28 tímov, jazero teda bolo rozdelené na rovnaký počet súťažných miest.

„My sme si vytiahli 25-tku – pre mnohých nie najšťastnejšie miesto. Miestni nám povedali, že odtiaľ sa nevyhráva. Z nášho sektoru za celý týždeň pred pretekmi vytiahli len 3 ryby,“ hodnotil prvý z dvojice úspešných rybárov Jozef Petričko.

Ťažký úvod, dobrý záver

Preteky prebiehali celý týždeň 24 hodín denne. Ide o lov kaprov a amurov, boduje sa kapor cez 5 kg a amur cez 7,2 kg. Súťažiaci chytí rybu, zavolá rozhodcu, ten rybu zváži, oboduje a hodí späť do vody.

PREČÍTAJTE SI AJ: Čarovné miesto v našom kraji láka

Úvod pretekov vôbec nevyzeral na dobré umiestnenie. Všetko sa zmenilo po príchode talizmanu, ako nazývajú svojho Paľa z Kežmarku, ktorý chodí rybárov povzbudiť. „Prišiel nás pozrieť kamarát, ktorý nám vždy pri odchode pohladí udice. Urobil tak aj teraz a potom sa to rozbehlo,“ povedal Marek Židek. Zlom nastal v noci zo stredy na štvrtok, keď dvojica za noc vytiahla vyše 90 kíl rýb. Vtedy si podtatranskí rybári povedali, že môžu ísť „na bedňu“.

Duo súťažilo spolu po prvý krát

V predposledný deň boli dokonca Petričko so Židekom na priebežnom prvom mieste. „Za 5 dní sme vytiahli cez 200 kg rýb,“ počítal Petričko, ktorý priznal, že pred pretekmi a po vyžrebovaní si miesta v úspech veľmi neveril ani ich podporovateľ a kouč Ivan Fabian. Chlapci nakoniec skončili celkovo druhí, čo pokladajú za veľký úspech. Ich asistentom bol Rudolf Pokrivčák.

PREČÍTAJTE SI AJ: Majstrovstvá sveta v love rýb ovládli Slováci

„Bol to štvrtý ročník pretekov. Konkurencia tam bola veľmi silná. Prišli Česi a favoritmi boli i domáci Maďari. Nám nikto neveril – ani Japonci, reprezentujúci Maďarsko, ktorí súťaž pred dvomi rokmi vyhrali,“ konštatoval Marek Židek. Celkové druhé miesto Podtatrancov potešilo a zároveň povzbudilo. Uvažujú, že o rok by absolvovali kvalifikáciu na Majstrovstvá sveta.

Palotász Lov Kaprov Rybolov
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM