Monika Vengrínová Rôzne

Chystá sa obnova kultúrnych pamiatok: Múzeum aj meštiansky dom sa dočkajú rekonštrukcie

Prešovský samosprávny kraj spracoval osem projektov na rekonštrukciu kultúrnych inštitúcií za viac, ako trinásť miliónov eur. Peniaze chce získať z Európskej únie. Jedným z finančne najnáročnejších bude obnova Podtatranského múzea v Poprade za 2,49 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa obnova kultúrnych pamiatok: Múzeum aj meštiansky dom sa dočkajú rekonštrukcie
Zdroj: Dnes24.sk

Do projektu obnovy kultúrnych inštitúcií je zahrnutých celkovo osem projektov s predpokladaným rozpočtom 13,26 eur. Kraj ich chce rekonštruovať z európskych peňazí. „Je to šanca ako získať prostriedky, ktoré nevyhnutne potrebujeme na obnovu našich zariadení. Prevzali sme ich v roku 2002 v katastro­fálnom stave. Hoci sa nám podarili viaceré významné investície, napríklad do knižníc v Humennom a v Prešove, Ľubovnianskeho hradu, Múzea Andyho Warhola, hvezdárne v Kolonici, či skanzenov, stále je to málo. Doteraz nevieme, čo skôr – či investovať do komplexnej modernizácie objektov, alebo do zbierkových fondov. Všetko si žiada peniaze. Európske financie by nám pomohli výrazne sa posunúť vpred a vyriešiť viaceré zásadné problémy v oblasti kultúry,“ vysvetľuje predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.

Obnova múzea za 2,49 milióna eur, meštianskeho domu za 440 tisíc

Jedným z finančne najnáročnejších projektov je obnova Podtatranského múzea v Poprade. Medzi ďalšie, rovnako nákladné projekty patrí obnova objektov Šarišského múzea v Bardejove, Vihorlatského múzea v Humennom a Šarišskej galérie v Prešove. Každý má hodnotu 2,49 milióna eur.

Ďalšiu vysokú investíciu si vyžiada rekonštrukcia kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou za 1,75 milióna eur. Finančne menej náročné projekty sa týkajú troch organizácií.Pod­tatranská knižnica plánuje opraviť objekt meštianskeho domu v Spišskej Sobote za 440 tisíc eur, Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni chce zrekonštruovať dom správcu za 810 tisíc eur a Podduklianska knižnica vo Svidníku má zámer rekonštrukcie budovy za 300 tisíc eur.

Už sa rekonštruuje knižnica a galéria

Na najbližšom rokovaní krajského parlamentu 18. februára by poslanci mali schváliť tieto zámery a súhlas s kofinancovaním projektov. Spolufinancovanie samosprávneho kraja predstavuje 5 %, vo finančnom vyčíslení 663 tisíc eur. Uznesenie Zastupiteľstva PSK bude tvoriť súčasť žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Uzávierka výzvy je v apríli, následne prebehne hodnotiaci proces. Jeho výsledky by mohli byť známe do leta.

V rámci Regionálneho operačného programu sa v Poprade realizujú už dva projekty v oblasti kultúry. „Ide o obnovu a nadstavbu objektu Podtatranskej knižnice a rekonštrukciu budovy elektrárne Tatranskej galérie. Tá by mala byť slávnostne otvorená už 14. februára. Verím, že budeme úspešní aj s týmito pripravovanými projektmi,“ dodáva Chudík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM