Monika Vengrínová Rôzne

Chystáte sa na hory? Dávajte si pozor, vo Vysokých a Západných Tatrách hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Doterajšie mierne lavínové nebezpečenstvo sa napoludnie v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier zvýši na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Zvýšené nebezpečenstvo lavín hrozí najmä na strmých severovýchodných svahoch.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na hory? Dávajte si pozor, vo Vysokých a Západných Tatrách hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, väčšie lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení. Vo vyšších polohách je na tvrdom podklade nerovnomerne rozmiestnený novší, vetrom previaty sneh. V severovýchodných strmých žľaboch sa nachádzajú nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, teplota vzduchu sa pri začínajúcom otepľovaní pohybovala od –9 do +1 stupňa Celzia. Fúkal silný vietor rýchlosťou do 50 km/h, v nárazoch najmä v Tatrách až do 105 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo od poprašku do 15 cm nového snehu. Snehová prikrývka je však vzhľadom na ročné obdobie i naďalej podpriemerná.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM