Monika Vengrínová Rôzne

Chystáte sa na turistiku do hôr? Prečítajte si najskôr rady od šéfa horskej záchrannej služby

Zimná uzávera turistických chodníkov sa skončila, letná sezóna sa pomaly rozbieha a čoraz viac ľudí mieri do hôr. Aby sa však z turistiky nestala záchranná akcia, je nutné dodržiavať pravidlá pred návštevou i počas návštevy horských oblastí.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na turistiku do hôr? Prečítajte si najskôr rady od šéfa horskej záchrannej služby
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Pripravenosť Horskej záchrannej služby na letnú sezónu je podľa šéfa horských záchranárov dobrá, ak už k ich zásahu dochádza, je to následkom nejakého nepriaznivého či tiesňového stavu. Horskí záchranári robia všetko preto, aby k zásahom nemuselo dochádzať.

Najdôležitejšia je príprava, výstroj a časový harmonogram

„V prvom rade, a to zdôrazňujeme každý rok, je dôležitá veľmi kvalitná príprava ľudí, ktorí do vysokohorského terénu prichádzajú. Čiže, najdôležitejšie je naplánovanie túry a tomu prispôsobenie výstroja a výzbroje, čo sa v posledných rokoch častokrát podceňuje, najmä v letných mesiacoch,“ upozornil riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Je potrebné urobiť si časový harmonogram a naplánovať si takú trasu, ktorú turisti dokážu reálne aj fyzicky zvládnuť, a to vzhľadom na predpoveď počasia a iné okolnosti.

Na túru sa odporúča vyraziť skoro ráno, aby ste už o siedmej, ôsmej boli v teréne. Dôležité je tiež nezabudnúť sa zapísať do knihy vychádzok v prípade, že ste ubytovaní v niektorom z hotelov či ubytovní. „Je to dôležité z toho dôvodu, že ak sa človek stratí alebo sa nedokáže vrátiť, vieme ho rýchlejšie lokalizovať,“ objasnil Janiga. Na túru si tiež nezabudnite zobrať jedlo a pitie a nechoďte nikam bez nabitého mobilu. Počítať musíte aj s možnosťou, že počas túry začne pršať, preto si zoberte aj vybavenie do dažďa.

Nezabudnite sa poistiť a zobrať si sprievodcu či horského vodcu

Janiga zdôrazňuje i možnosť využiť služby turistického sprievodcu či horského vodcu najmä laickej verejnosti, ktorá sa nevie pohybovať v teréne a nepozná nástrahy hôr. „Profesionáli sa dokážu tejto problematiky zhostiť veľmi kvalitne,“ zdôraznil šéf horských záchranárov. Ako jednu z najdôležitejších vecí, na ktorú pred vstupom do hôr treba myslieť, je však podľa Janigu poistenie, pretože všetky zásahy horskej záchrannej služby sú spoplatnené. „Treba zdôrazniť, že klasické poistenie predstavuje čiastku okolo 0,70 eura na deň, pričom zásahy bez použitia leteckej techniky sa pohybujú zhruba na úrovni 350 eur a s použitím záchrannej techniky vychádzajú v priemere na 4 000 eur. Je to obrovský nepomer, to poistenie sa skutočne oplatí,“ vypočítava Janiga a upozorňuje, že na poistenie treba pamätať i v tom prípade, ak ste jednorazovým návštevníkom hôr bývajúcim blízko horských oblastí, ktorý chodí do hôr len raz za čas a neuvedomuje si túto potrebu pri náhodnom pobyte v horskom prostredí.

Počítajte i s búrkami, či poškodeným turistickým značením

Janiga tiež dáva do pozornosti aktuálny problém, ktorým je znížená priechodnosť niektorých trás a najmä poškodené turistické značenie z dôvodu májovej kalamity v Tatrách, čím môže byť orientácia v teréne znížená. „Viem, že pracovníci štátnych lesov robia, čo môžu na odstraňovaní týchto nedostatkov, ale je potrebné sa na to pripraviť. Druhou dôležitou vecou, ktorú treba spomenúť, je stále veľké množstvo snehu vo vysokohorskom prostredí. Keď príde človek zdola, kde je vysoko nad dvadsať stupňov, neuvedomuje si, že hore sa ranné teploty pohybujú v mínusových teplotách, čiže sneh je tu tvrdý a zľadovatelý. Pád na tomto snehu približne v dĺžke troch až piatich metrov sa rovná, čo sa týka rýchlosti, voľnému pádu a nárazy sú potom devastačné,“ uviedol záchranár.

Najmä v druhej polovici júla a v auguste treba počítať s búrkovou činnosťou, ktorá najmä v posledných rokoch býva vo zvýšenej intenzite, čo je pravdepodobne dôsledok zmeny klímy. „No ak sa už niekomu niečo v horách stane, treba volať 18 300 alebo 112,“ dodal Janiga.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM