Tlačové správy

Chystáte sa zatepľovať? Najprv vymeňte strechu!

Slovensko čaká veľká vlna zatepľovania a boom inštalácií zariadení na výrobu obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Pomôžu pritom peniaze z eurofondov vo výške cca 115 miliónov EUR, z ktorých sa ujde vo forme dotácií aj občanom.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa zatepľovať? Najprv vymeňte strechu!
Zdroj: Dnes24.sk

Ak sa aj vy chystáte zatepľovať, či inštalovať na strechu zariadenia na výrobu OZE – slnečné kolektory na výrobu teplej úžitkovej vody, alebo solárne panely na výrobu elektriny, porozmýšľajte najprv o výmene strechy, či jej oprave.

Produktový manažér Tondach Slovensko, s. r. o., Peter Šebeňa k tomu poznamenáva: ,,Pred zatepľovaním obvodových múrov si určite dajte skontrolovať stav svojej strechy odborníkom. Nestačí iba letmý pohľad, ale je potrebná kontrola latovania, krokiev a podľa možnosti aj prekrytých častí, ako sú pomúrnice. Kritické miesta sú hlavne okolo detailov, ako sú úžľabia, komíny, prestupy cez strechu. V prípade dlhodobého zatekania, plesnivenia, či iného poškodenia latovania, krokiev, ale aj poškodenia muriva, vonkajších či vnútorných omietok, je nevyhnutné porozmýšľať nielen o výmene poškodených častí, ale radšej celej strechy. Plátanie je len dočasným riešením a ak chcete mať istotu pokojnej staroby, dajte si na dom novú kvalitnú pálenú keramickú škridlu. Tá nahradí starú krytinu – a to akúkoľvek, či je to plech, eternit, bitúmen, alebo iný materiál. Predpokladaná životnosť našej modernej pálenej škridly je minimálne 80–100 rokov a to bez akejkoľvek údržby.“

Dodáva, že pri celkovej výmene sa zákazník nemusí obávať zvoliť aj iné druhy krytiny. Súčasné škridly sú posuvné a možno ich použiť aj na staré latovanie. V prípade potreby výmeny latovania je možné použiť veľkoformátové škridly XXL, vďaka čomu sa ušetrí čas a peniaze. Keďže sú rozmerovo väčšie než staré, je potrebné menšie množstvo strešných lát a práca je rýchlejšia. Takúto rekonštrukciu je však lepšie zveriť odborníkom.

Prečo je však potrebné uprednostniť riešenie strechy, pred zateplením obvodových stien? P. Šebeňa to vysvetľuje: ,,Pri zateplení vonkajších múrov je nutné zatepliť aj povalu. Inak je celkový efekt zatepľovania nižší a práve cez nezateplený strop bude teplo unikať. Odborné štúdie uvádzajú, že cca 30 % tepla uniká cez nezateplenú strechu. Jednotlivé typy striech sa medzi sebou líšia veľkosťou plochy, ktorou môže teplo z domu unikať. Čím je táto plocha väčšia, tým viac tepla unikne. Najväčšie energetické straty majú zložitejšie členité strechy s výstupkami a vikiermi. Často tu vznikajú aj ťažko odstrániteľné tepelné mosty. Pri všetkých konštrukčných typoch striech je však potrebné kvalitné zateplenie. Odborníci však neodporúčajú riešiť strechu až po zateplení obvodových striech, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu zateplenia vplyvom prác na streche. Zvlášť zakončenia zatepľovaných častí sú citlivé na mechanické poškodenie, ale aj na vlhkosť, ktorá by sa mohla dostať cez odkrytú strechu do medzier v izolácii. Napríklad pri použití minerálnej vlny by rozsiahle zatečenie mohlo znamenať jej znehodnotenie a nutnosť výmeny, so značnými finančnými škodami.“

Dodáva, že nová zateplená strecha zhodnotí každý dom a vyrieši problémy na celé desaťročia. Krytiny z iných materiálov môžu iba ťažko konkurovať jedinečným vlastnostiam keramiky, akými sú extrémna odolnosť voči vplyvom počasia, vysoká pevnosť, nízka hmotnosť, farebná stálosť a ďalšie.

,,Pokiaľ uvažujete o inštalácií zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie na vašu strechu, rovnako ako v prípade zatepľovania, poraďte sa s odborníkom, či ju netreba vymeniť. Slnečné kolektory na výrobu teplej úžitkovej vody, alebo solárne panely na výrobu elektriny totiž majú svoju hmotnosť, ktorú stará strecha nemusí vydržať. Aj ich inštalácia si vyžaduje rôzne rúrové prestupy a uchytenia, pričom TONDACH® pomôže aj s dodávkami takýchto príslušenstiev k strešným systémom,“ konštatuje P. Šebeňa.

Zákazníci TONDACHU majú k dispozícii na odborné poradenstvo špecialistov s dlhoročnými skúsenosťami v odbore striech. Každý zákazník môže zavolať na bezplatné číslo 0800 500 330 a dohovoriť sa na osobnej návšteve špecialistu aj so vzorkami priamo u neho doma. Poradenstvo zdarma sa týka výberu vhodnej krytiny na dom, zamerania strechy či výpočtu spotreby materiálu.

Spoločnosť tento rok uviedla na slovenskom trhu novinku – úplne plochú pálenú škridlu FIGARO 11, vyrobenú v ČR, ktorá plne zodpovedá dnešnému trendu v odbore striech. Má jednoduchý moderný dizajn a čisté línie. Číslo 11 pritom symbolizuje počet škridiel, ktorý je potrebný pre pokrytie 1 m2, takže umožňuje aj jednoduché a vysoko ekonomické kladenie. Zákazníci TONDACHU majú možnosť využiť aj nákup škridiel v letných zľavnených cenách a to do 40 % na vybrané typy škridiel.

Viac informácií na www.tondach.sk a www.najlepsiastrecha.sk

Chystáte sa zatepľovať? Najprv vymeňte strechu!
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM