Martin Sýkora Samospráva

Čiastočné riešenie problému s medveďmi: Zabezpečenie stojísk na odpad

Zabezpečenie stojísk na odpady vyrieši podľa primátora Vysokých Tatier Jána Mokoša problém s medveďmi, ktoré stratili plachosť, len čiastočne.

Ilustračný obrázok k článku Čiastočné riešenie problému s medveďmi: Zabezpečenie stojísk na odpad
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Bezpečnosť ľudí na nezaplatenie

Ministerstvo životného prostredia poskytlo vlani samosprávam na riešenie situácie prostredníctvom Environmentálneho fondu dotácie vo výške 1,5 milióna eur. Za finančné prostriedky sa na území Vysokých Tatier zabezpečili kontajnerové stojiská na komunálny odpad pred medveďmi, ktoré v mnohých prípadoch chodili hľadať potravu práve k odpadkovým košom aj v priebehu dňa.

„Poprosil som ministra životného prostredia a ministra financií, aby pridelili Vysokým Tatrám ešte ďalšie financie, pretože máme záujem dobudovať ďalších 64 takýchto staničiek,“ povedal primátor. Ako doplnil, aj keď sa stojiská nevybudovali na všetkých miestach, kde to mesto pôvodne plánovalo, samospráva očakáva prvé výsledky ich účinku.

„Tento problém riešia staničky dočasne. Ale prečo by sme to nemali urobiť pre bezpečnosť ľudí, aj keď je to drahé,“ podotkol Mokoš.

Vybudovanie stojísk na odpady je podľa Mokoša len čiastkový krok. Dotáciu vo výške 1,24 milióna eur získalo mesto Vysoké Tatry vlani, obec Štrba dostala na tento zámer 200 000 eur a obec Podkonice v Nízkych Tatrách 60.000 eur. „Je to komplexný problém. Medveď príde ku kontajnerom trikrát, nedostane sa tam a odíde. A presunie sa do iných lokalít. Priekopnícka stanička v Dolnom Smokovci nám potvrdila, že medvede, ktoré odtiaľ odišli, išli smerom na Starú Lesnú,“ vysvetlil Mokoš. Podľa neho sú medvede na území Vysokých Tatier premnožené.

Dramatický rok 2016

Situácia s medveďmi bola podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka najmä vo Vysokých Tatrách v roku 2016 mimoriadne dramatická. Medvede stratili plachosť a schádzali do tatranských osád aj v priebehu dňa. Vo Vysokých Tatrách vyhlásili pre ich časté návštevy priamo v osadách na začiatku apríla 2016 mimoriadnu situáciu.

Ministerstvo životného prostredia žiadali o výnimku na odstrel 20 jedincov, rezort im vyhovel však len v dvoch prípadoch. „Som zvedavý, či sa potvrdí môj názor alebo ten, ktorí majú viacerí ochranári. Tí tvrdia, že zabezpečenie stojísk komunálneho odpadu pomôže úplne,“ uzavrel Mokoš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM