Ľubomír Hudačko Rôzne

Cielené kontroly vďaka bločkovej lotérii: V kraji preverili až 1200 pokladníc!

Colníci na území Prešovského kraja skontrolovali počas minulého roka 1200 elektronických registračných pokladníc. Konali tak aj na základe podnetov od občanov, ktorým sa nepodarilo zaregistrovať do Národnej bločkovej lotérie.

Ilustračný obrázok k článku Cielené kontroly vďaka bločkovej lotérii: V kraji preverili až 1200 pokladníc!
Zdroj: TASR

Okrem kontrolovania správnosti vydaných pokladničných dokladov sa colníci zároveň zamerali na dodržiavanie ustanovení zákona o spotrebných daniach a zákona o ochrane práv duševného vlastníctva, uviedla na margo vlaňajších kontrol hovorkyňa prešovského Colného úradu (CÚ) Renáta Kravcová.

„V roku 2013 vykonali colníci v prešovskom regióne takýmto spôsobom 1172 kontrol, pričom porušenie zákona zistili v 444 prípadoch. Najčastejším porušením zákona zo strany obchodníkov bolo nezaevidovanie tržby v pokladnici či nevydanie pokladničného dokladu,“ konkretizovala hovorkyňa.

Pracovníci CÚ sa podľa jej slov stretli aj s prípadmi, keď sa na prevádzkach nenachádzali žiadne registračné pokladnice. Za nevydanie dokladu pritom hrozí obchodníkom sankcia vo výške 330 až 3300 eur, pri opakovanom porušení zákona až 6600 eur. Vlaňajšia činnosť prešovských colníkov sa nezaobišla bez incidentov. Išlo konkrétne o fyzické útoky podnapitých osôb pri kontrole niektorých prevádzok. „Takéto konanie sa kvalifikuje ako útok na verejného činiteľa, pričom útočníkovi hrozí trestná sadzba od jedného až do piatich rokov,“ vysvetlila Kravcová.

V súvislosti s registračnými pokladnicami vykonali colníci koncom minulého roka aj takzvanú validáciu údajov z pokladničných dokladov. Ide o skontrolovanie správnosti údajov na výherných pokladničných dokladoch. „V prešovskom regióne takto vykonali kontrolu v 22 prevádzkach, z ktorých pochádzali výherné bločky. Podľa pravidiel Národnej bločkovej lotérie sú colníci povinní skontrolovať správnosť údajov do 48 hodín,“ uzavrela hovorkyňa CÚ v Prešove.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM