Rôzne

Čísla, ktoré hovoria jasnou rečou: Toto sú 3 najčastejšie príčiny smrti v našom kraji

V Prešovskom kraji žijú muži o osem rokov kratšie ako ženy. Najmladšie ročníky chlapcov však majú nádej na dožitie sa vyššieho veku ako ich starí otcovia. Čítajte viac a dozviete sa aj 3 najčastejšie príčiny smrti v našom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Čísla, ktoré hovoria jasnou rečou: Toto sú 3 najčastejšie príčiny smrti v našom kraji
Zdroj: TASR

Zuzana Šoltisová zo Štatistického úradu v Prešove informovala, že v roku 2014 zomrelo v Prešovskom kraji 6723 osôb, z toho bolo 3518 mužov, čo predstavuje 52,3 percenta. Z hľadiska pohlavia je charakteristická mužská nadúmrtnosť, ktorá bola najvyššia vo vekovej skupine 25 až 29 rokov, keď z celkového počtu zomretých osôb v tejto kategórii bolo až 86,5 percenta mužov. Nadúmrtnosť mužov pretrvávala až do veku 74 rokov. Vlani sa muži na severovýchode Slovenska dožili v priemere 68 rokov veku, u žien bol priemerný vek 76 rokov.

Rozdiely sa majú postupne znižovať

Podľa štatistických údajov sa dá určiť priemerná dĺžka života aj u terajších batoliat. Úmrtnostné pomery najlepšie vystihuje stredná dĺžka života – označuje sa aj ako nádej na dožitie. V Prešovskom kraji nádej na dožitie pri narodení mužov v sledovanom roku dosiahla údaj 73,1 roka a u žien 80,4 roka. To znamená, že dievčatá narodené v roku 2014 majú šancu dožiť sa o 7,3 roka viac ako chlapci narodení v tom istom roku.

3 najčastejšie príčiny úmrtí

Z hľadiska príčin smrti najviac úmrtí v minulom roku u oboch pohlaví bolo v dôsledku chorôb obehovej sústavy (3386 úmrtí). Na tieto choroby zomrelo 44,2 percenta mužov a 57,2 percenta žien. Druhou najčastejšou príčinou úmrtí boli nádorové ochorenia, ktoré tvorili 24,9 percenta všetkých úmrtí. Na túto diagnózu zomrelo v kraji 1673 osôb, z toho 27,9 percenta mužov a 21,3 percenta žien. Na treťom mieste to boli úmrtia v dôsledku chorôb dýchacej sústavy, na ktoré v kraji zomrelo 512 obyvateľov, čo predstavuje 7,6 percenta.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM