Webnoviny - Rôzne

Civilná ochrana si overí svoju pripravenosť

V stredu sa vo Svite a jeho okolí uskutoční trojdňové medzinárodné súčinnostné cvičenie zložiek civilnej ochrany Samaritán Svit 2009.

Zasahovať budú pri likvidácii následkov tornáda, úniku nebezpečných látok, dopravnej nehody na diaľnici, evakuácii osôb a overia si aj pripravenosť pri vytvorení núdzového ubytovania a zásobovania. Zámerom je precvičiť jednotky civilnej ochrany, ale čo je najdôležitejšie, precvičiť aj súčinnosť medzi zložkami, ktoré by pracovali v mieste mimoriadnej udalosti,“ informoval na dnešnej tlačovej besede v Poprade vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Poprade Marián Hoško.

V areáli spoločnosti Nord Svit a Chemosvit Svit budú zložky civilnej ochrany zasahovať pri lokalizácii a likvidácii požiaru, ktorý vznikol následkom tornáda, evakuovať zamestnancov z poškodených budov a lokalizovať šírenie nebezpečných látok. Členovia Asociácie samaritánov Slovenskej republiky vybudujú v Lopušnej doline poľný modul zdravotníckeho zabezpečenia. Na cvičení sa budú podieľať aj rakúski samaritáni, ktorí zatiaľ nevedia, aké úlohy ich počas cvičenia čakajú, uviedla predsedníčka slovenských samaritánov Renáta Zichová.

Posledné cvičenie je zamerané na lokalizáciu a likvidáciu veľkej dopravnej nehody na diaľnici. Pôvodne sa cvičenie malo uskutočniť v diaľničnom tuneli Bôrik. „Tunel ešte nie je skolaudovaný, takže nám nebol umožnený prístup do tohto banského diela,“ dodal M. Hoško. Na diaľnici budú zložky civilnej ochrany precvičovať zásah pri zrážke troch osobných áut a autobusu.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM