Peter Handzuš Rôzne

Čo hovoria popradskí poslanci na pád vlády?

Emailom sme oslovili poslancov popradského Mestského zastupiteľstva. Ich odpovede prinášame v plnom znení.

MUDr. Estera Bohunická (SDKÚ-DS, SaS): "Nuž, ja si myslím, že v pozadí pádu vlády nitky ťahal Smer, tomu pád vlády najviac vyhovuje (keďže SaS vo vláde je), euroval bol len zámienka, mohlo to byť čokoľvek iné a SaS bola zmanipulovaný prostriedok k dosiahnutiu ci­eľa.

V SaS sú noví politici, ešte neskúsení a dôverčiví, vidia veci príliš priamočiaro, Smer im niečo nasľuboval – asi miesta v budúcej vláde, hoci ak Jednoduchí ľudia budú kandidovať samostatne, vôbec sa nemusia dostať do nového parlamentu.

Čo sa týka výmeny vlády a nových volieb, v prvom rade sú to výdavky na nové voľby, ktoré sú väčšie, ako si väčšina Slovákov uvedomuje a ďalej fakt, že miesto riešenia problémov, ktorých má Slovensko dosť a dosť a aj naliehavých, bude prebiehať pol roka volebná kampaň, potom bude nasledovať výmena kádrov na vedúcich postoch v štátnej správe, takže riešenie problémov Slovenska príde na rad najskôr o rok a dovtedy niekedy už môže byť v niektorých prípadoch aj neskoro (Rómovia, nezamestnanosť, zdravotníctvo a rad ďaľších). Zastaví sa mnoho dobrých rozbehnutých projektov. V každom prípade výmena vlády zvýši zaostávanie Slovenska za ostatnými krajinami EÚ. Čo sa týka eurovalu a postavenia Slovenska v EÚ, k tomu sa nevyjadrujem, lebo tomu nerozumiem.

Myslím, že na prácu a fungovanie Mestského zastupiteľstva celá táto situácia veľký vplyv mať nebude, snáď len v tom, že bude menej peňazí zo štátneho rozpočtu."

PhDr. Milan Antaš (SMER-SD, HZD): „Tento problém nie je na niekoľko viet, ale na poctivú niekoľkohodinovú debatu. Najviac mi vadí čiernobiele politické, sociálne i ekonomické videnie (niekedy žiadne videnie) – a to sa u nás stáva skôr pravidlom, ako výnimkou. Nielen slovenská spoločnosť potrebuje prevetrať a zásadne sa pobaviť o hodnotách, ktoré sú pre človeka naozaj dôležité. A to by bolo treba vážne hovoriť o filozofii spoločenskej existencie, o štáte, o práci, o vlastníctve, vzdelávaní a vede, náboženstve atď…Zatiaľ však "show must go......“

Ing. Milan Baran (SDKÚ-DS, SaS): "Osobne považujem krok SaS za nezodpovedný vo vzťahu Slovenska k eurozóne. Vstúpili sme tam dobrovoľne s podporou väčšiny občanov. Môžeme príjmať aj výhody, ale musíme znášať aj nevýhody z prijatia eura. Tento problém pochopil zbytok vládnej koalície aj opozičný Smer – sociálna demokracia.

Pád vlády môže mať vážny dopad na našu prácu ako poslancov mesta z dôvodu, ako bude schválený štátny rozpočet na rok 2012: Ak bude schválené rozpočtové provizórium – mesto bude dostávať mesačne 1/12 z rozpočtu 2011, čo nepokryje ani infláciu roka 2012, vytvoria sa problémy s financovaním základnych činností mesta."

Mgr. Alena Madzinová (SDKÚ-DS, SaS): "Stalo sa. Nikoho neodsudzujem. Je to veľké poučenie aj pre budúce vlády. Hovorí sa, že všetko zlé je aj na niečo dobré. Uvidíme… Uvedomujem si, že riadiť krajinu pri toľkej rôznorodosti názorov nie je ľahké. Premiérka má moje sympatie, v danej situácii volila menšie zlo. O tom, či nám euroval pomôže, si netrúfnu tvrdiť ani najlepší ekonómovia.

Moju prácu poslankyne to nijak neovplyvní. Pri stretnutiach s občanmi sa nikdy nepýtam s akou politickou stranou sympatizujú, pomáham im riešiť problémy a presadzovať ich záujmy."

Ing. Marián Barilla (nezávislý): "Spôsobiť pád vlády v čase hospodárskej krízy je hlboko nezodpovedné. Neschopnosť vlády nájsť kompromis hodnotím ako zásadné zlyhanie. Politická nestabilita je pre našu krajinu veľmi zlá. Do okamihu predčasných volieb nás čaká veľmi ťažké obdobie. Nastolené vládne vákuum prehĺbi stagnáciu hospodárstva a bude mať negatívny vplyv na životnú úroveň obyvateľov.

Pre všetky mestá je dôležité, aby sa mohli oprieť o riadne fungujúce štátne inštitúcie. Dúfam, že občania Popradu pocítia dôsledky súčasnej situácie čo najmenej. Dynamický rozvoj Popradu a naštartované projekty musia pokračovať aj naďalej. Nech už bude akákoľvek, dúfam, že nová vláda bude stabilná, aby sme sa mohli sústrediť na riešenie skutočných problémov a nie na rôzne politické hry."

Anna Schlosserová (nezávislá): Pád vlády nehodnotím, je to záležitosť vysokej politiky ale myslím si, že je nepochopiteľné, že vláda padla vinou vlastnej koalície. Časom uvidíme, či tento postup nebol politicky dávnejšie dohodnutý. V každom prípade je to signál pre všetky strany že musia mať spoľahlivých partnerov, aby mohli vládnuť 4 roky. Každý pád môže byť novým začiatkom…Nikto z nás nie je na ich mieste a nevie čo všetko za tým je…

Z reakcií poslancov Európskej únie ako napr. Nigel Farage je zrejmé, že samotný parlament má veľké problémy a obrovské názorové rozdiely týkajúce sa fungovania a riadenia štátov v EÚ, ale môj osobný názor je, že aká je to solidarita, ak nesúhlasím s pomocou štátom EÚ, ale súhlasím aby som využíval fondy vytvorené týmito štátmi ja.

Tieto udalosti nemajú vplyv na moju prácu nezávislého poslanca, nakoľko Popradčania ma oslovujú ohľadom pomoci pri riešení konkrétnych podnetov a požiadavok na regionálnej úrovni, ktoré patria do kompetencií Mesta Poprad."

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM