Monika Földešiová Rôzne

Čo treba vedieť pred Silvestrom?

Niekoľko zaujímavých informácií, ktoré je potrebné poznať pred tým, než sa ponoríte do varu silvestrovskej zábavy.

Do vítania nového roka sa opäť pustil aj nitriansky magistrát. Podobne ako minulý rok aj teraz je na 2–3 hodiny k dispozícii DJ s tanečnými hitmi a ohňostroj. Chýbať nebude ani príhovor a prípitok nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča. Ak teda radi trávite prechod z jedného roka na druhý medzi viacerými ľuďmi a pod holým nebom, zábava v kruhu priateľov na Svätoplukovom námestí je pre vás ako stvorená. ** …ako nedostať pokutu od mestských policajtov** Zvýšené sú policajné hliadky zamerané na používanie zábavnej pyrotechniky v uliciach mesta i pitie alkoholu na verejných priestranstvách. Popradská radnica už dávnejšie schválila všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré presne určuje, kto, za akých podmienok a kedy môže pyrotechniku používať. V zmysle VZN je to možné iba počas Silvestra a Nového roka. Po iné dni je takáto činnosť zakázaná. Okrem toho budú policajti monitorovať aj to, či ju nepoužívajú maloletí. V takom prípade zisťujú, kto im ju predal a následne predavačovi uložia blokovú pokutu až do výšky 33 eur. Podobný postup je aj v prípade požívania alkoholu mladistvými.

…ako neprísť o prsty Nie jeden človek už doplatil na používanie zábavnej pyrotechniky. Buď došlo k popáleninám a prinajhoršom aj k strate jedného či viacerých prstov. Ako teda predísť akémukoľvek zraneniu?

  • zábavnú pyrotechniku kupujte len v stálych obchodoch, nie v pouličných stánkoch či na tržnici,
  • nesnažte sa ju za žiadnych okolností vyrobiť doma,
  • nekupovať tovar, ktorému chýba návod v našom jazyku ako aj bez označenia výrobcu, dovozcu, triedy nebezpečnosti a dátumu spotreby,
  • tovar kupovať len v pôvodnom balení
  • pri používaní sa vždy riadiť návodom,
  • s pyrotechnikou nikdy nemanipulovať v opitosti a na nikoho ňou nemieriť, ani na seba,
  • nesnažiť sa kupované výrobky doma vylepšovať ani ich upravovať,
  • nedávať pyrotechniku do rúk deťom.

A napokon rada od nás: predísť zraneniu môžete aj tak, že si ju jednoducho nekúpite, a stavíte na tradičné decentné prskavky.

Pozor na podchladenie Ľudský organizmus reaguje na pitie alkoholu inak vonku a inak vo vnútri. Pri požívaní alkoholických nápojov vonku v zime môže dôjsť k podchladeniu organizmu. Hrozí, že neodhadnete množstvo vypitého alkoholu a zaspíte alebo stratíte vedomie. Veľa ľudí takto zomrelo. A problém sa nedotýka iba bezdomovcov, ale aj bežných ľudí, ktorí sa domov vracajú zo silvestrovských osláv. Človek si môže niekde sadnúť na lavičku, zaspí a zomrie. Za bežných okolností by človek mráz prežil, ale keď je opitý, veľmi ľahko príde k podchladeniu.

foto: ilustračné

silvester v NR
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM