Peter Handzuš Rôzne

Čo urobí novinár, aby sa zo svojej profesie nezbláznil? Napíše knihu...

Medzi najviac ohrozené profesie, ktoré sú ohrozené syndrómom vyhorenia, patria zdravotníci, učitelia, manažéri a v neposlednom rade aj novinári.

Ilustračný obrázok k článku Čo urobí novinár, aby sa zo svojej profesie nezbláznil? Napíše knihu...
Foto: Tomáš Tišťan

Vyčerpanie, vybité baterky… Veľa ľudí pozná pocit, keď sa práca stane záťažou, ktorá sa odzrkadlí na ich zdraví.

Zahrávať sa so syndrómom vyhorenia nie je sranda. „Burnout“ syndrómu sa dá predísť viacerými spôsobmi. Jedným z nich je takzvaný sabatikal. Obdobie, kedy na nejaký čas opustíte svoje zamestnanie, aby ste načerpali nové sily a utriasli veci, ktoré sa vám nakopili. Nie je to dovolenka, ale obdobie, kedy máte možnosť pri inej činnosti nabrať nový dych.

Radšej odbehnúť od remesla ako vyhorieť

Niečo podobné zažil v novinárskej praxi aj náš kolega Tomáš Tišťan, novinár z Tatranskej Lomnice, pišúci pre niekoľko slovenských denníkov. „Po čase každému hrozí, že vyhorí a potrebuje si nejako od remesla oddýchnuť. Potrebuje na nejaký čas odbehnúť do iného projektu. To by som kolegom z brandže odporúčal,“ konštatoval na úvod tatranský novinár.

Tomáš sa pre takýto krok rozhodol. V roku 2015 urobil závažné rozhodnutie a odišiel zo svojho posledného zamestnania. Počas roka ešte počas práce sa učil španielsky a to, ako ju ovláda si šiel overiť osobne do Mexika. Keďže Tomáš patrí medzi netrpezlivých ľudí, hľadal na internete spôsoby, ako sa jazyk naučiť čo najefektívnejšie. "Skúmal som rôzne metódy výuky, až som našiel také, ktoré sa mi zdali, že zaberajú výrazne lepšie. Povedal som si, že presne rok po začiatku učenia si ich pôjdem otestovať do španielsky hovoriacej krajiny,“ povedal. Španiečinu samozrejme predtým neovládal, začal sa ju učiť od nuly. „Inak by experiment s metódami nemal zmysel,“ spresnil.

Nápad skrsol v lietadle

V Mexiku zistil, že tak rýchlo a ľahko na takej úrovni, akou hovoril tam, sa nikdy predtým iný jazyk nenaučil. „Bol som nadšený, v Mexiku som počas mesiaca ani raz nepoužil angličtinu. Rok považujem za krátky čas,“ dodal. Na spiatočnej ceste domov sa rozhodol o tom, ako sa učiť nový jazyk, napísať knihu. „V lietadle som mal veľkú radosť, že to funguje, že som sa o tom rozhodol napísať. Keď som si predstavil, že by som mal prístup k týmto metódam skôr, povedal som si, že to môže zaujať aj ďalších ľudí,“ spomína Tomáš Tišťan.

Učili sa tak aj špióni

Metódy, ktoré pomáhali Tomášovi pri učení a ktoré príbehovou formou opisuje v knihe Mexická metóda sú vo svete známe, len u nás sa o nich málo vie. Aj to bol dôvod, prečo ju napísať. „S týmito metódami začali učiť cudzie jazyky diplomatov a špiónov počas druhej svetovej vojny Američania,“ prezradil autor knihy.

Gabrielove obrázky

Jeden z trikov, ktorý vám pomôže rýchlejšie vstrebať slovíčka v cudzom jazyku sú tzv. Gabrielove obrázky. Význam nezmámych slovíčok zvykneme hľadať v bežnom slovníku, ktorý slová vyvsteľuje vetami. Operný spevák Gabriel Wyner začal na to isté využívať Google obrázky. Zadáte pre vás zatiaľ neznáme slovo, napríklad lepidlo, a Google vám vyhodí množstvo obrázkov lepiediel. „Hneď viete, o čo ide. Nejde len o rýchlosť a pohodlnosť, obrázky sami o sebe zvyšujú šance osvojiť si slovíčka, rovnako osobná skúsenosť. To, že si vyberiete obrázok vy, sami k nemu dopracujete, je ďalší dôvod, prečo si nové slovko ľahšie a pevnejšie osvojíte,“ upresňuje jeden z desiatok trikov Tomáš.

Písanie ho baví

Tieto metódy oslovili Tomáša Tišťana natoľko, že plánuje pripraviť španielsky obrázkový slovník. „Zistil som, že nástroje pre zjednodušovanie učenia sa jazykov ma bavia a im by som sa chcel teraz venovať. Na leto idem do Španielska, kde mi budú pomáhať vyvíjať slovník na základe obrázkov. Ak človek bude potrebovať nejaké slovíčko, tak mu to vyhodí komiks, kde bude nejaký vtipný zaujimavý príbeh. Prekvapenia, nečakanosť sú ďalšie faktory, ktoré neuveriteľne pomôžu osvojiť si slovíčko,“ prezradil o svojej blízkej budúcnosti novinár a teraz už aj spisovateľ Tomáš.

Čo urobí novinár, aby sa zo svojej profesie nezbláznil? Napíše knihu...
16
Galéria
Foto: Tomáš Tišťan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM