Monika Vengrínová Rôzne

Čo vidieť a zažiť v Karpatoch? S novým portálom si naplánujete výlet, či dovolenku úplne jednoducho

Slovensko-Poľský projekt Karpatská mapa možností finišuje. V rámci neho vznikol zaujímavý internetový portál nielen pre turistov, ale najmä pre Slovákov a Poliakov, aby vedeli, aké krásy a možnosti naše krajiny ponúkajú.

Ilustračný obrázok k článku Čo vidieť a zažiť v Karpatoch? S novým portálom si naplánujete výlet, či dovolenku úplne jednoducho
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Portál je samozrejme dostupný ako v slovenčine, tak i v poľštine, nechýba ani medzinárodná angličtina. Turisti aj domáci tu majú možnosť inšpirovať sa nápadmi, kam a ako sa vybrať na dovolenku, či výlet. Pre registrovaných portál tiež ponúka možnosť plánovania trasy a pridávania vlastných materiálov, zverejnenia opisu svojej trasy, fotografií, filmov, ale i dojmov, či pocitov.

Spoluautorom portálu sa môže stať ktokoľvek

„Všetko je veľmi jednoducho ovládateľné, program funguje ako sprievodca, napovie a navedie návštevníka, ako súbory uložiť. Ponúka tiež možnosť všetky informácie sprístupniť svojím priateľom podobne ako na facebooku, či už všetkým návštevníkom portálu alebo len určitej skupine. Takýmto spôsobom sa návštevníci môžu stať jedným z autorov ciest na Karpatskej mape možností (KMM), kde sa ich zážitky stanú ďalšou propozíciou pre turistov, ktorí do Karpát prídu,“ vysvetľuje koordinátorka projektu na poľskej strane Malgorzata Broda.

Na portáli tak majú návštevníci možnosť nájsť približne dvesto cezhraničných trás, ktoré slovenskí a poľskí experti vybrali spomedzi najatraktívnejších a najzaujímavejších miest našich regiónov. Nájsť tu tak môžete drevené kostoly, jazerá, zámky i paláce, nechýbajú napr. cesty pre rybárov či ornitológov, ale i mnoho iných miest a zaujímavostí. To svoje si nájde každý, či sa už zaujíma o históriu, literatúru, geológiu, rôzne výhľady a iné. Nechýbajú ani doplnkové informácie, zoznam hotelov, ubytovacích kapacít, reštaurácií, požičovní športového príslušenstva a pod. V zozname sa nachádza 17 tisíc subjektov.

Mapu plánujú rozšíriť na celé Karpaty

Projekt Karpatská mapa možností je projektom Malopoľského vojvodstva (MV) a Prešovského samosprávneho kraja (PSK) realizovaný z finančných prostriedkov Európskej Únie v rámci cezhraničného projektu Poľsko-Slovensko 2007–2013. Projekt tvorby portálu trval tri a pol roka a momentálne je tesne pred koncom realizácie. Obsahuje množstvo informácií a poľská i slovenská strana chcú v jeho tvorbe pokračovať, nakoľko ide o jediný spoločný projekt MV a PSK propagujúci spoločné možnosti turistiky.

„Každá z krajín síce propaguje svoje regióny a atrakcie, ale doteraz sme to nikdy nerobili spoločne. Zvlášť pre turistov z Európy, ale i z celého sveta je zaujímavé, že môžu svoj dovolenkový čas stráviť v dvoch krajinách, v dvoch rôznych krajoch s veľmi priateľskými obyvateľmi a to v takej krátkej vzdialenosti od seba. Myslíme si, že môžeme zvýšiť popularitu tejto turistickej oblasti akou sú Karpaty práve tým, že sa budeme propagovať spoločne. Neskôr do tohto projektu chceme zapojiť i Žilinský kraj a Ukrajinu a potiahnuť KMM do celej oblasti Karpát, čiže od Rumunska až po Českú republiku. Snáď sa to podarí,“ uvažuje nad významom i budúcnosťou projektu Broda.

Projekt neskončí ani po vyčerpaní financií z EÚ

Koncom apríla sa však finančné prostriedky z eurofondov vyčerpajú. PSK a MV chcú preto projekt ďalej financovať z vlastných zdrojov. Portál sa tak bude i naďalej verifikovať, spravovať a aktualizovať až do roku 2014, kedy sa budú predkladať ďalšie projekty na získanie grantov z EÚ. To umožní rozšíriť Karpatskú mapu možností o ďalšie spomínané trasy.

„Zatiaľ sa budeme spolu prezentovať na európskych trhoch cestovného ruchu, vystupovať ako magické miesto v strede Európy, v ktorom možno prežiť pekný čas a získať nové zážitky. Dnešný turista nechce stráviť dovolenku ležaním pod stromom. Chce prežívať emócie, zažiť adrenalín, naučiť sa nové veci, dozvedieť sa niečo o ľuďoch, ktorí v tej – ktorej krajine žijú. V KMM na tom staviame, chceme dať ľuďom inšpiráciu, ako to môžu robiť. Hľadáme trasy a miesta, ktoré sú pre nich zaujímavé a skutočne atraktívne,“ uzatvára koordinátorka projektu.

Projekt Karpatská mapa možností (KMM) nájdete na stránke www.karpatskamapa.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM