Tlačové správy

Coworking pohltil už aj Podtatrancov: Vyvíjajú tam weby aj pre Nórov

Na Slovensku sa pomaly oťukáva, no vo svete je už bežnou formou podnikania. Papuče a kuchynský stôl môžete vďaka coworkingu vymeniť za pracovný stôl v modernej openspace kancelárii. Prečítajte si o úspešných projektoch, ktoré sa tam tvoria!

Ilustračný obrázok k článku Coworking pohltil už aj Podtatrancov: Vyvíjajú tam weby aj pre Nórov
Zdroj: Dnes24.sk

Je to už rok, čo zakladatelia prvého coworkingového centra v Poprade otvorili svoje nízko nákladové pracovné priestory začínajúcim podnikateľom spod Tatier. V openspace kancelárii pod menom coworkingové centrum Kreativo sa realizovali počas prvého roka zaujímavé podnikateľské projekty a to nielen v rámci územia Popradu či Slovenska.

V Kreative pracovali, mysleli a tvorili najmä špecialisti z oblasti informačných technológií, dizajnu a účtovníctva. Jedným z členov coworkingového centra je web developer Ivan. V pracovných priestoroch Kreativa tvorí web stránky pre nórske firmy. „V Nórsku som pracoval niekoľko rokov, spolu s jedným spoločníkom sme založili firmu. Z rodinných dôvodov som sa však vrátil na Slovensko,“ začína Ivan. Svojho podnikania sa však nechcel vzdať, rozhodol sa pracovať na diaľku. „V Poprade som hľadal miesto, kde budem môcť nerušene pracovať a zároveň budem v kontakte s ľuďmi. Pracovať samostatne neznamená izolovať sa. Sociálne väzby sú potrebné na podnikanie ako aj osobný rozvoj. Pracovať v coworkingovom centre som sa naučil v Nórsku, som veľmi rád, že som podobné pracovné prostredie našiel aj v Poprade,“ konštatuje ďalej.

O niekoľko stolov ďalej sedí programátor Majo. Spolu s partnermi vyhral účasť v start-up akcelerátore Wayra. „Myšlienkou projektu www.mapilary.com je vyvíjať aplikáciu na lokalizovanie kuriérov a optimalizáciu ich trás pre doručovacie spoločnosti,“ spomína. Výhrou získali prostriedky na začiatok podnikania, podmienkou bolo pracovať v Prahe. „V súčasnosti už podnikáme s vlastnými zdrojmi a ja som sa medzičasom presunul do Tatier, odkiaľ pochádzam. Prenajal som si pracovné miesto v coworkingovom centre Kreativo, kde pracujem na našom projekte. Môj spoločník sedí v Bratislave.“

Coworkingové pracovné priestory vyhľadávajú najmä obchodníci, konzultanti, programátori či dizajnéri. Jednoducho všetci tí, ktorí chcú pracovať samostatne, nezávisle a súčasne v komunite ľudí. V coworkingovom centre si môžete prenajať svoju pracovnú stanicu na presne toľko dní mesačne, koľko potrebujete.

Súčasťou je uzamykateľná skrinka a samozrejmosťou vysokorýchlostné internetové pripojenie. So svojimi zákazníkmi a partnermi nemusíte hľadať voľný stôl v kaviarni. Na kávu ich pozvete priamo do konferenčnej miestnosti, ktorá je súčasťou priestorov. Každý potrebuje občas „vypnúť“, v pokoji si zatelefonovať, alebo dať kávu s kolegom z vedľajšieho stola. Aj na tieto situácie mysleli zakladatelia coworkinových centier. Odpoveďou je obývačka vzdialená len niekoľko krokov od vášho pracovného stola.

Veľkou výhodou je úspora počiatočných nákladov na zariadenie a technické vybavenie. Pracovné miesta sú pripravené na okamžité použitie. Coworking vám umožní pracovať v plne vybavených a zariadených reprezentatívnych priestoroch za zlomok ceny nájmu porovnateľného vlastného priestoru. Presne takéto centrum nájdete už aj v Poprade a to priamo na Námestí svätého Egídia č 55 pod názvom Kreativo.

Vstup do coworkingu Kreativo je možný aj pre verejnosť. Verejné podujatia sa organizujú niekoľkokrát v mesiaci, ich výhodou je dostupnosť. Prvé coworkingové centrum v Poprade sídli priamo na pešej zóne v centre mesta. V minulom roku sa na ich pôde uskutočnila séria školení Základy podnikania, tréningy interaktívnej komunikácie ako aj kurzy prvej pomoci či prezentácie a workshopy určené pre rodinu. „Kreatívne“ priestory sú vhodné aj pre umelecké výstavy či vernisáže.

Cena prenájmu pracovného miesta sa pohybuje od 16 do 80 eur, závisí od počtu dní v mesiaci, počas ktorých chce nájomca pracovný stôl využívať. Kompletný cenník nájdete na stránke www.kreativo.sk, kalendár podujatí si môžete pozrieť na Facebook stránke Kreativo

(PR) – Za obsah i fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Coworking v Poprade
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM