Monika Vengrínová Iné športy

Cyklotrial je v Poprade stále populárnejší. Trénovať tu môžete i s majstrami sveta

Má len 23 a už je majstrom sveta. V cyklotriale sa dostal medzi svetovú špičku a je tak najlepším Slovákom. V Poprade s ďalšími nadšencami vybudoval cyklotrialový park, kde trénuje mladé talenty. On však mieri stále vyššie.

Ilustračný obrázok k článku Cyklotrial je v Poprade stále populárnejší. Trénovať tu môžete i s majstrami sveta
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Najlepší cyklotrialista na Slovensku, siedmy na svete

Mladý cyklotrialista jazdí od svojich jedenástich rokov, v reprezentácii sa prvýkrát ocitol v roku 2008, čo si samozrejme musel vyjazdiť slovenskými pretekmi. Keď však o tri roky neskôr zvíťazil na majstrovstvách sveta, do reprezentácie sa zaradil automaticky.

„Už si nemusím „vyjazdievať“ miesto v repre žiadnymi bodmi. Keby som však musel, nemal by som s tým žiadny problém, lebo pri všetkej skromnosti, som najlepší Slovák. Majstrovstvá Slovenska som vyhral desať krát, z toho štyri krát v kategórii Elite, čo je najvyššia kategória, ktorá sa jazdí a jeden krát majstrovstvá sveta v kategórii Senior. Takže teraz jazdím vo svete v elitnej kategórii a v UCI, čo je niečo ako NHL v hokeji, som v rankingu siedmy na svete. To je naozaj veľmi slušné a na slovenské pomery nevídané. Ešte žiadnemu Slovákovi sa to nepodarilo, takže som rád, že mne áno,“ oprávnene sa chváli Ján Kočiš.

Majstrovstvá Európy mu tentokrát nevyšli

Janko každý rok absolvuje približne päť alebo šesť svetových pohárov, majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta, čo predstavuje sedem až osem veľkých podujatí. Pravidelne sa samozrejme zúčastňuje i majstrovstiev Slovenska, či majstrovstiev iných štátov. Naposledy sa mu podarilo zvíťaziť práve na majstrovstvách Poľska v Krakowe. Majstrovstvá Európy vo Švajčiarsku mu však tento rok nevyšli podľa jeho predstáv:

„V Krakove som si spravil chuť, ale neviem, čo sa stalo na majstrovstvách Európy. Na ľahkých veciach som robil chybičky, čo ma stálo veľa trestných bodov a bohužiaľ, skončil som na štrnástom mieste. Na slovenské pomery to stále nie je zlé, ale pre mňa je to sklamanie. Moje ambície sú vyššie, chcel by som byť v prvej päťke, tak verím, že ešte mám tento rok nejaké možnosti, svetové poháre, majstrovstvá sveta, takže verím, že teraz som si už vyčerpal všetku smolu a čakajú ma už len úspechy“.

Finále veľkých pretekov sa väčšinou jazdí na námestí v mestách, ktoré sú divácky atraktívne. Jazdí sa pred množstvom divákov, čo je pre jazdca veľkou motiváciou. Prekonávajú sa naozaj vysoké prekážky. Pre diváka je to atraktívne, pre jazdca nebezpečné, ale o to väčšiu má radosť, keď ich prekoná. Preferujú sa umelo vytvorené trate z navozených kameňov, stromov, panelov, dokonca kvádrov natretých napr. ako legové kocky, mikádo, či žolíkové karty.

Ako Slovák sa cíti znevýhodnený

Avšak napriek tomu, že je Janko majstrom sveta, sám sa považuje za znevýhodneného tým, že žije na Slovensku, a to ako kvôli financiám, tak i pre striedanie ročných období: „Financie, sponzori, ani podpora od štátu nie je na takej úrovni, ako napr. v Španielsku alebo v Belgicku, čo sú cyklistické krajiny. Tam si športovcov viac vážia, čiže majú viac možností k trénovaniu, lepšie zázemie. Ja musím robiť exhibície, aby som si zarobil, nie je ich ale veľa. Firmy tiež nemajú peniaze, musím si zháňať sponzorov. Ďalším faktorom, nemenej dôležitým je, že u nás je zima, kedy takmer vôbec nejazdím. Riešim to tak, že trénujem s popradskými hokejistkami na zimnom štadióne, za čo trénerom ďakujem, lebo moja kondičná pripravenosť je na veľmi dobrej úrovni“.

Mladý talentovaný cyklotrialista tak stále hľadá nových sponzorov, nakoľko väčšina z tých, ktorí ho podporujú, tak robia produktmi, už menej peniazmi. Tých je stále málo na vykrytie všetkých výdavkov spojených s cestovaním na súťaže po celom svete. Rovnako finančne náročná je i technická vybavenosť, predovšetkým bicykel, ktorý musí spĺňať určité parametre. Začať preto s cyklotrialom nie je práve najlacnejšia záležitosť. Kto však má chuť a odhodlanie, v cyklotrialovom parku v Poprade-Stráže, ktorý si chlapci sami vybudovali, nájde podporu a pomoc predovšetkým v začiatkoch.

V Poprade vybudovali najlepší cyklotrialový park na Slovensku

„3al Biketrial Klub Poprad zastrešuje jazdcov a ľudí, pre ktorých sa bike a hlavne biketrial stal životným štýlom a nevyhnutnou súčasťou ich každodenného života. Sme najpočetnejším klubom na Slovensku. Máme zhruba dvadsať stálych členov a približne ďalších desať, ktorí prichádzajú a odchádzajú. Konečne sa to presunulo sem na východ, nakoľko slovenská špička je práve u nás v Poprade. Tento šport do nášho mesta priniesol Štefan Pčola, ktorý je dnes poslancom mestského zastupiteľstva a mne osobne veľa dal. Teraz sa i ja snažím odovzdávať svoje skúsenosti ďalej a spolu s Jankou Kucovou, ktorá je majsterkou sveta medzi ženami, trénujem mladých chalanov“, hovorí Ján.

Klub funguje už niekoľko rokov a dnes ho má pod palcom práve Ján Kočiš, Patrik Putovný, Lukáš Roth, ktorý je jeho prezidentom, ale i iní, ktorí sa oň starajú. V klube trénuje mnoho mladých talentov, okrem iných i napríklad Michal Ivan, majster Slovenska medzi seniormi. Pridať sa ale môže každý. Tréningy mávajú chalani, ale i baby v utorky a štvrtky o šestnástej. Tréning trvá približne hodinu a pol, je to však individuálne.

„Na prvom tréningu si môžu záujemcovia bicykel požičať od niektorého chalana, vyskúšať si to a v blízkej dobe vieme pomôcť zohnať vlastný bicykel, či už jazdený alebo nový, podľa toho, ako by chcel kto do toho finančne zainvestovať. Rodičia sa báť nemusia, v našom parku sú sekcie stavané tesne nad zemou, takže zranenia tam nehrozia. Naopak, ich dieťa sa tu naučí disciplíne, aj slušnému správaniu, lebo ho na tréningoch vyžadujeme. My nie sme len tréneri, ale tak nejako tie deti aj vychovávame. Mne tiež Števo Pčola veľa dal a trochu ma vyformoval do lepšieho človeka,“ upokojuje rodičov nádejných cyklotrialových hviezd Janči, ktorý má toho pred sebou ešte skutočne veľmi veľa.

Najbližšie ho čakajú majstrovstvá sveta v Afrike

Momentálne je študentom odboru šport na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, kam sa dostal po tom, čo zanechal štúdium maľby. Multitalent, ktorého teraz v auguste čakajú majstrovstvá sveta UCI v Juhoafrickej republike, sa tak rozhodol všetok svoj čas, energiu a peniaze vkladať len do cyklotrialu. „Vyhral som síce majstrovstvá sveta, ale v kategórii BIU, čo je druhá najvyššia kategória, nie úplná špička. Postúpil som vyššie medzi elitu. Tam som bol na majstrovstvách sveta deviaty, čiže ešte stále sú predo mnou jazdci, ktorých chcem poraziť. Cyklotrial je môj životný štýl a chcel by som sa mu venovať až do smrti,“ uzatvára majster sveta.

Viac info na: https://www.facebook.com/…/98486596540

Cyklotrial Poprad
1
Galéria
Cyklotrial Poprad
26
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM