Webnoviny - Krimi

Darovala vodu na Vianoce

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 3. novembra (WBN/PR) – O Jane Čunderlíkovej z obce Brehy pri Novej Bani sa vie, že je obetavá a aktívna žena, ktorej zmyslom života je práca s ľuďmi. Pomohla už mnohým. Nás najviac zaujala najmä svojím činom, za ktorý získala aj prestížne ocenenie. Na minulé Vianoce len tak ľahko nezabudne mladá mamička Mária a jej dve malé deti, ktorým obetavá Janka darovala do domu niečo, čo je pre mnohých samozrejmosť – vodu. A to doslova.

Mladá žena so svojou rodinou bývala viac ako 8 rokov v starom dome s nefungujúcou studňou. Tú si museli vo vedrách nosiť z obecnej studne. Práce sa u nich doma nedelili na mužské a ženské, všetko musela spraviť sama. „Môj najmladší syn chodí do škôlky s dcérou tejto osamelej matky. Neraz som ju videla, ako sa namáha po obci s vedrami. Voda je základ života a nemať ju v dome, je veľký problém. Tak mi napadlo, že by som jej mohla pomôcť,“ prezrádza pani Jana, ktorá darovala novú studňu do domu mladej mamičky doslova pod stromček. Na obnovu nefunkčnej ručnej pumpy na vodu získala financie z programu Nadácie Orange Darujte Vianoce. Okrem toho pomohla mladej rodine aj ináč. „Mária si podala žiadosť o rozvod, o svojom mužovi nepočula päť rokov. Pomohla som jej vybaviť všetky úradnícke veci, snažíme sa dosiahnuť aj nejaké výživné,“ Pýtali sme sa čo ju k tomu vedie. Mohla by si predsa tiež povedať, že má dosť svojich problémov a bude sa starať len o seba: „mňa teší, keď môžem ľuďom pomôcť. Je to veľmi príjemný pocit vedieť, že ste niekomu pomohli vyriešiť problém, s ktorým si on sám nevie rady.“ V rozhovore s pani Jankou, ktorá je matkou troch synov, sme sa dozvedeli, že jej najväčšou záľubou je pracovať s mladými ľuďmi v obci a pripravovať pre nich rôzne voľnočasové aktivity. Ľuďom okolo seba tak pomáha nielen na Vianoce, ale počas celého roka. Jej prácu už ocenili mnohí a spomínaná nezištná pomoc mladej mamičke z obce bola dokonca ohodnotená Nadáciou Orange ako najkrajší projekt minuloročných Vianoc a pani Janka zaň získala ocenenie Srdce na správnom mieste.

Šancu darovať krajšie Vianoce máte aj vy Aj keď je ešte iba október, čas postarať sa o to, aby boli tohtoročné Vianoce aj pre ľudí z nášho okolia krajšie a veselšie, už prichádza. Ak vás náš príbeh inšpiroval a viete o niekom, kto bude na Vianoce potrebovať vašu pomoc, môžete sa zapojiť do deviateho ročníka programu Darujte Vianoce. Aj tento rok v rámci neho Nadácia Orange prerozdelí 50 000 EUR medzi ľudí, ktorí sú ochotní venovať počas najkrajších sviatkov druhým ľuďom v núdzi kus seba, svojho času a ochoty. Viac informácií nájdete na www.nadaciaorange.sk.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM