Od Vás

Déjà vu v Kežmarku: Znova v socializme!

Školské prostredie je miestom každodenných frustrácií, veľkej byrokracie a v niektorých školách pretrvávajú ešte praktiky zo socializmu.

Ilustračný obrázok k článku Déjà vu v Kežmarku: Znova v socializme!
Zdroj: Dnes24.sk

To sú slová, ktoré zazneli na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR venovanej problémom v zdravotníctve a v školstve. Ak si čitateľ myslí, že úvodné vety tohto článku predniesol niektorý z opozičných poslancov, mýli sa. Zazneli v prejave ministra školstva Juraja Draxlera. Je kúzlo nechceného, že uvedené vety odzneli deň po návšteve premiéra Roberta Fica v jednej zo základných škôl v Kežmarku. Slávnostné otváranie ihriska v areáli školy bolo totiž déjà vu.

Človek (ak nepatril k vládnej suite alebo k tým, ktorí pripravovali scenár „open ceremony“) mal pocit, že sa ocitol pred rokom 1989. Akurát namiesto oslovenia súdruh sa používalo pán…Ministerského predsedu vítala nielen generalita školy, ale aj žiaci v rovnošatách školského súboru. Cestou na ihrisko cez útroby školy sa pán predseda vlády informoval, či sa nejakí učitelia zapojili do štrajku. Pani riaditeľka ho ubezpečila, že u nich bolo „všetko v poriadku“. Otázka je, či bolo v poriadku „vyhnať“ žiakov školy na slávnostné otváranie ihriska. Nielen preto, že bolo „psie“ počasie – bolo chladno, pršalo (ktovie, ako by to bolo s maródkou, keby od pondelka neboli prázdniny) – ale hlavne preto, že na ploche ihriska sa odohrávali scénky v duchu socialistického realizmu. Deti pánovi premiérovi tlieskali, spievali, ďakovali, že pomohol s výstavbou športoviska. A na záver vypustili do upršanej oblohy balóniky…Všetci tí, ktorí sa z ceremónie vracali z ihriska do budovy školy, museli prejsť cez „špalier“, o ktorý sa postaralo 9 – slovom deväť – učiteľov z troch okresov podtatranského regiónu upozorňujúcich na situáciu školstve. Stála som tam aj ja a dobre som sa pozerala do tvárí tých, ktorí prechádzali okolo nás. Skúste hádať, či sa nám dívali do očí!

O tomto učiteľskom proteste sa verejnosť zo správ veľkých celoplošných médií nedozvedela. Napriek tomu, že o ňom mali informácie. A nedozvedela sa ani o tom, že v Kežmarku protestovalo aj niekoľko pôvodných majiteľov pozemkov v bývalom vojenskom priestore Javorina neďaleko obce Ľubica. Pri nich sa pán premiér aspoň pristavil. Okolo nás učiteľov prešiel, akoby sme tam ani neboli…

V piatok 12. februára popoludní budú učitelia na popradskom námestí pred obchodným centrom FORUM. Od 16. hodiny tam bude koncert s názvom Učitelia pre vás. Ak vám nie je ľahostajná budúcnosť školstva, príďte! Ja tam budem.

Zuzana Suchá

Text je súčasťou rubriky Od Vás a nie je redakčným obsahom.

Déjà vu v Kežmarku: Znova v socializme!
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM