Dominika Pacigová Rôzne

Deti bez základov všeobecnej športovej prípravy: Chýba im aj vytrvalosť

V dnešnej dobe je čoraz viac detí, ktorým pohyb takmer nič nehovorí. Denne sa stretávame s väčším počtom obéznych. Ako ich nadchnúť pre šport už v rannom veku?

Ilustračný obrázok k článku Deti bez základov všeobecnej športovej prípravy: Chýba im aj vytrvalosť
Foto: Martin Sýkora

Celospoločenským problémom sa stal životný štýl, v ktorom absentuje pohyb, a tak sa stretávame s rozličnými civilizačnými chorobami. Pohybových aktivít je neúrekom. Bez základnej pohybovej prípravy však nemôže dieťa športovať ani sa rozvíjať.

Nedostatok pohybu

V Poprade rozbiehajú dvaja tréneri nultý ročník všeobecnej športovej prípravy detí. Zo zdatnosti a vytrvalosti mladých sú nemilo prekvapení. „Naším cieľom bolo viesť deti k športovej príprave. Mali sme rozpracovanú metodiku pre štvorročných až šesťročných. Musíme ju aplikovať na starších. Chýbajú im pohybové základy a nevedia byť koncentrovaní,“ vysvetlil bývalý slovenský judista, šéf športového klubu Judo Club Katsudo Poprad ECC a tréner bojových umení Jozef Lenčéš. Pohybová aktivita detí a mladých neustále klesá. Príčinou je najmä komfortný spôsob života, počítačové hry, internet či sociálne siete.

„My sme chodili do školy pešo. Dnešné deti sa vyvážajú takmer všade autom. Nevedia správne behať, odraziť sa z dvoch nôh či urobiť kotrmelec. Chýba im základná vytrvalosť,“ povedal certifikovaný tréner, maratónec Daniel Sýkora.

Foto: Martin Sýkora

Neschopnosť zvládnuť základné cviky

Všeobecná športová príprava zahŕňa len základné aktivity. Nejde o nič náročné. „Ide o beh, zakopávanie, hod loptou. Deti majú aj s tým problém. Nevedia chytiť loptu, našľapujú nesprávne, dokonca sa nedokážu zohnúť ku špičkám. Dá sa povedať, že suplujeme telesnú výchovu v školách,“ zhodnotil Lenčéš, ktorý sa v klube stará o zhruba stovku detí. Doplnil, že sa nájde aj minorita pohybovo zdatných detí.

Ďalším problémom je nedisciplinovanosť. Základná motorika sa dá naučiť, ale vyžaduje si disciplínu. „Všešportová pohybová príprava alebo základ pre atletický pohyb je skutočným základom, bez ktorého nemôže dieťa robiť žiadny šport. Ani individuálny, ani kolektívny,“ uviedol Sýkora s tým, že všeobecnú prípravu by mali deti zvládnuť do desiatich až dvanástich rokov a až potom sa špecializovať na konkrétny šport. Aj preto sa dvojica trénerov rozhodla, že pomôže zlepšiť pohybovú gramotnosť popradských detí. Výhodou je, že trénujú vo vlastnej telocvični. Záujem, najmä zo strany rodičov, je veľký.

Všešportová príprava detí 10/2017
13
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Dôležitosť rodiča

Pri športovej výchove zohráva dôležitú úlohu rodič. „Rodičia by mali ísť svojim ratolestiam príkladom. Dnešným trendom je, že im dajú notebook, aby sa hrali. To však nie je správne,“ skonštatoval Lenčéš. „Ďalším problémom je, že sa vidia vo svojich deťoch. Chcú, aby dokázali to, čo sa im nepodarilo,“ dodal Sýkora. Pohybové aktivity posilňujú zdravie človeka. Treba ich rozvíjať od útleho detstva. „Je až frustrujúce pozerať sa na deti, ktoré sa snažia, ale nejde im to. Musím ich chváliť za to, čo už mali dávno vedieť. Je to chyba nás, dospelých. Nemyslel som si, že príprava bude ľahká, ale nečakal som až takú neschopnosť,“ uzavrel Lenčéš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM