Monika Vengrínová Rôzne

Deti do našich veľhôr lákajú zaujímavým spôsobom: Rozprávkové postavičky v Tatrách!

Okrem rodičov budú deti vo Vysokých Tatrách počas leta sprevádzať aj rozprávkové postavičky. Tie malým návštevníkom našich hôr predstavia tatranskú flóru a faunu, ale tiež dohliadnu na to, aby boli deti vhodne oblečené, či na to, aby sa im na turistických chodníkoch nič nestalo.

Ilustračný obrázok k článku Deti do našich veľhôr lákajú zaujímavým spôsobom: Rozprávkové postavičky v Tatrách!
Foto: Simona Husaníková / Zdroj: Dnes24.sk

Jednou z postavičiek, ktorá bude deti sprevádzať po miestach, ktoré sa určite oplatí navštíviť, bude víla Lomnička Kvetinková, druhou Ochranko Tatranský, ktorý je strážcom hôr.

„Obe bytosti približujú destináciu, vysvetľujú deťom, kto sa o ňu stará, že sa nachádza v národnom parku, ale aj koho je potrebné zavolať, ak sa im niečo na turistických chodníkoch prihodí. Je to taký mix rozprávok a rozprávaní,“ približuje Lucia Dubielová, výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry (ZCR VT) a vysvetľuje aj dôvod prečo sa pre takúto interaktívnu hru rozhodli: „Na jednej strane je to naša snaha rodičom uľahčiť turistiku s deťmi. Vieme, že naše ratolesti často ohundrú, že sa im nechce chodiť, nevládzu alebo ich to nebaví. Druhým, dôležitejším momentom je však fakt, že takýmto spôsobom sa snažíme vychovať si novú generáciu návštevníkov Vysokých Tatier, ktorí sem budú radi chodiť, budú poznať prírodu a budú to tu mať radi.“

Letná súťaž sa s dvoma rozprávkovými postavičkami začína 1. júla a bude trvať do konca prázdnin. Tí, ktorí budú mať chuť sa jej zúčastniť, si môžu vyzdvihnúť ilustrované brožúrky s rozprávaním bezplatne v Tatranských informačných kanceláriách v Starom Smokovci a Tatranskej Lomnici. K brožúrke si budú môcť za symbolických päťdesiat centov zakúpiť Tatranský pas, kde budú zbierať pečiatky. Po splnení minimálne piatich úloh získajú magnetku alebo sladkú odmenu, ak sa im podarí splniť všetky, môžu sa zapojiť do súťaže o rozprávkový pobyt vo Vysokých Tatrách.

„Veľa detí z miest nemá predstavu, čo všetko je tu možné nájsť a väčšinou sa do popredia tlačia komerčné aktivity ako hracie parky a podobne. Netvrdím, že to deti neláka, ale z pohľadu vzdelávania a získavania nových vedomostí im takáto hra dá určite viac,“ povedala Dubielová na záver.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM