Martin Sýkora Rôzne

Deti z detských domovov bojovali v Poprade o účasť v celoslovenskom finále

Šport je jedným zo spôsobov, ako deti z detských domovov naučiť presadiť sa aj v reálnom živote dospelých. Deti z Prešovského kraja bojovali o účasť v celoslovenskom finále.

Ilustračný obrázok k článku Deti z detských domovov bojovali v Poprade o účasť v celoslovenskom finále
Foto: Martin Sýkora

Krajské športové hry

Deti zo všetkých detských domov v Prešovskom kraji čakalo v areáli ZŠ na Dostojevského ulici regionálne kolo športových hier. 155 účastníkov si zmeralo sily a zručnosti v behu, štafetách, vrhu guľou, skoku do výšky i vo futbale.

„Bola to pre nás veľmi vážna výzva, pretože nemáme veľa skúseností s organizovaním takýchto podujatí,“ konštatovala riaditeľka Detského domova Poprad Margita Váhovská, ktorá stála na čele organizačného kolektívu. Pripraviť športové hry je len zrnkom prachu v porovnaní s prácou, ktorú každodenne vykonávajú. „Je to ťažká práca, ale záslužná práca v prospech detí,“ dodala Váhovská.

Zdroj: YouTube.com

Šport detí učí presadiť sa

Deťom z detských domovov pravidelne pomáha aj organizácia Úsmev ako dar. Jej riaditeľ Jozef Mikloško má s pomocou i športom dlhoročné skúsenosti. „Za tých 27 rokov vidíme, že deti, ktoré športovali a makali, sa v živote lepšie uchytili. Šport im pomáha dosahovať vyššie ciele. Všetky deti z detských domovov sú svojim spôsobom ranené. Nemôžu vyrastať so svojimi rodičmi, čo je problém, ktorý musia prekonať a naučiť sa s tým žiť. A práve šport im v tom veľmi pomáha. Mnohí sú dnes v živote úspešní,“ povedal Mikloško, ktorému radosť urobil jeden z dobšinských chlapcov. „O týždeň odchádza a povedal mi, ako mu to veľmi pomohlo sa zaradiť. Má plány, vie, čo chce robiť,“ vysvetlil riaditeľ Úsmevu ako dar.

Športové hry detí z detských domovov 05/2017
5
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Najlepší z kraja do celoslovenského finále

Pomocnú ruku deťom poskytol aj Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Poprade, ktorý s podporou ústredia pomohol nielen organizačne. Nakoniec sa bolo na čo pozerať. Deti potvrdili, že šport im je blízky a je cestou úniku z krutej každodennej reality. „Toto patrí medzi najlepšie zorganizované kolo. Na deckách vidieť, že sú radi, sú spokojné. Pripravovali sa dlhé týždne. Športom žijú a vidieť to na nich, že do toho dávajú všetko. Dúfam, že bojovnosť, ktorú dnes ukazujú, využijú aj v celoslovenskom finále,“ skonštatoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM