Martin Sýkora Rôzne

Diabetici na Rysy s exkluzívnym sprievodcom: Povedie ich Peter Hámor

Veľké športové výkony a ešte väčšie srdce - to je Peter Hámor. Desiatky diabetikov spolu s horolezeckou legendou ukážu, že diabetici sú výkonnostne rovnocenní.

Ilustračný obrázok k článku Diabetici na Rysy s exkluzívnym sprievodcom: Povedie ich Peter Hámor
Zdroj: Dnes24.sk

Cukrovkári môžu žiť plnohodnotne

Viac ako štyridsať mladých diabetikov vystúpi začiatkom septembra na Rysy pod vedením horolezca Petra Hámora. Pokúsia sa poukázať na skutočnosť, že vďaka moderným zdravotníckym technológiám a správnej liečbe dokážu žiť plnohodnotný život aj s chorobou.

Vysokohorský výstup bude súčasťou prvého medzinárodného kempu pre mladých diabetikov v strednej a východnej Európe, ktorý sa uskutoční 1. – 4. septembra vo Vysokých Tatrách. Výstup pre diabetikov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Slovinska je predbežne plánovaný na 2. septembra. Dlhé roky medzi ľuďmi pretrvával názor, že diabetici by nemali športovať alebo vykonávať náročné fyzické aktivity.

PREČÍTAJTE SI AJ: Peter Hámor vystúpil na Manaslu: Skvelý výkon, výborná reprezentácia slovenského horolezectva

Cesta pre desaťtisíce diabetikov

„Dôvodom je strach z hypoglykémie, teda nedostatku cukru v krvi. Keďže až 30 % diabetikov si hypoglykémiu neuvedomuje, tá môže vyústiť až do straty vedomia, úrazu, a v prípade neposkytnutia pomoci dokonca aj smrti,“ vysvetlil PR manažér podujatia Michal Holčík.

Zmenu priniesla najmä moderná medicína. Diabetes prvého typu je najrozšírenejším chronickým ochorením v rozvinutých krajinách. Na Slovensku touto chorobou podľa Holčíka trpí takmer 30 000 ľudí, pričom ročne pribudne približne 1600 nových pacientov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM