Rôzne

Diviak môže zaútočiť aj na človeka: Do miest ho lákajú plné kontajnery

Premnoženie či stále väčšia blízkosť obydlí k lesu. To sú dôvody, prečo sa divá zver čoraz častejšie presúva do väčších aglomerácií.

Ilustračný obrázok k článku Diviak môže zaútočiť aj na človeka: Do miest ho lákajú plné kontajnery
Zdroj: TASR

Poľovníkov neprekvapila správa, že diviaky sa v týchto dňoch pohybujú po bratislavskej Dúbravke. „Premnožili sa pre dobrú úrodu bukvíc a žaluďov,“ povedal Eduard Pokorný zo Slovenského poľovníckeho zväzu (SPZ). Divú zver však lákajú i plné kontajnery na sídliskách blízko lesa či popadané ovocie v opustených záhradách. Pokorný varuje ľudí pred prikrmovaním zveri. Rýchlo si na to zvykne a potom čiastočne stráca svoju prirodzenú plachosť.

Diviaka treba nahlásiť

„Zvieratá žijúce v lesoch blízko obydlí sú človekom rušené, ide pritom o ich prirodzené prostredie, mnohé sú dezorientované,“ vysvetlil poľovník. Cez deň ich „dráždia“ turisti či hubári, večer napríklad cyklisti „s reflektormi na hlavách“.

Zver si tak pokoj začína hľadať na opustených miestach neďaleko sídlisk, majú tam dosť potravy i podmienky na výchovu mláďat. „Málo plachú divú zver už potom nič neodradí od prechádzok v okrajových častiach mesta,“ vysvetlil Pokorný.

Výskyt voľne žijúcej zveri v uliciach treba nahlásiť mestskej či štátnej polícii, tá osloví poľovníkov. Políciu treba kontaktovať aj v prípade poranenej či uhynutej zveri. Diviaky sú do 1. júla hájené, čo znamená, že sa nesmú strieľať, lebo chránia svoje mladé.

Agresívne samice

Človek by mal pri stretnutí s divou zverou zachovať pokoj. Treba jej ukázať rešpekt, priame pozeranie do očí môže brať ako výzvu, poľovník v takejto situácii nevylučuje útok. Zver odporúča neplašiť. „Dôležité je hľadieť periférne mimo a chrbtom pomaly cúvať preč,“ povedal Pokorný.

Agresia je podľa neho obvyklá najmä u samice s mláďatami či u samca v dobe párenia. Samice majú mladé práve v tomto období. Poľovníci preto radia byť opatrnejší najmä počas prechádzok či športovania v lese.

Ak už divá zver človeka napadla, treba si ľahnúť na zem do skrčenej polohy. „Dôležité je chrániť si hlavu a krk a neklásť odpor. Ak je to možné, treba silno kričať a volať o pomoc. Po útoku treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc,“ dodal poľovník.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM