Peter Handzuš Kultúra

DJ a producent Yanco chce hrať na festivaloch v zahraničí. Jeho skladbu pustilo už aj BBC Radio 1

Skladbu mladého popradského diskdžokeja a producenta Yanca do svojej šou na uznávanom rádiu BBC Radio 1 zaradil už aj svetovo známy holandský DJ Chuckie. Odvtedy dostáva ponuky na spoluprácu pri tvorení skladieb od mien ako Thomas Fronix, či Milan Lieskovský. Jeho talent je nepopierateľný.

Ilustračný obrázok k článku DJ a producent Yanco chce hrať na festivaloch v zahraničí. Jeho skladbu pustilo už aj BBC Radio 1
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci spolupráce s projektom ARTLIST predstavujeme mladého umelca z nášho regiónu. Diskdžokej a producent Ján Zubaj alias Yanco býva v Poprade, no pochádza z liptovskej dediny Važec. Hráva Elektronickú hudbu (EDM) ako Progressive House, Electro House a Tech-house alebo Future – house.

Aké je tvoje hudobné portfólio?

– Hrávam Elektronickú hudbu (EDM) ako Progressive House, Electro House, niekedy Tech-house alebo Future – house. Vždy je to podľa ľudí a na aký štýl je akcia zameraná. Najčastejšie hrávam Electro, taktiež si veľmi rád uletím na Tech-house a iné groove s dobrou basou na spodku a perkusiami.

V dnešnej dobe sa už ku kvalitnej technike a hudbe dostane skoro každý. Na každej školskej párty sa nájde viacero „prvotriednych“ diskdžokejov. V čom je Yanco iný?

– Tažko povedať čo ma odlišuje od ostatných dj-ov, možno tá produkcia hudby, pretože veľmi málo dj-ov produkuje hudbu na Slovensku.

Kde ťa môžu fanúšikovia tvojej hudby vidieť a počuť?

– Zatiaľ ešte nemám rezidentný klub, kde by som hrával najčastejšie. Vždy sú to kluby po celom Slovensku poprípade v zahraničí. Najzvučnejšie hrania boli Ministry Of Fun v Banskej Bystrici alebo Sundance festival na Šírave, kde bola pre mňa veľká pocta dostať čas po francúzskom DJ-ovi menom Michael Calfan.

Kde sa vidíš o pár rokov? Čomu by si sa chcel viacej venovať?

– Ťažko povedať. Každý DJ má svoje ciele a svoje sny, ku ktorým by sa chcel dopracovať. Pre mňa osobne je vydať skladbu do veľkého svetového vydavateľstva a taktiež si zahrať na festivale niekde v zahraničí. Venovať by som sa chcel viac marketingu pre slovenský trh, pretože talent a byť v niečom dobrý na Slovensku v tejto brandži nestačí. Marketing je hlavná vec, ktorej by sa mal človek venovať pred tým, než ukáže výsledky.

Tvoja história a začiatky?

– Začal som ako trinásťročný doma pri počítači s 512MB RAM a procesorom, ktorý po 15 minútach odstavil celý systém a potrebovalo to reštart (smiech). Postupom času oco kúpil nový notebook, ktorý už bol schopný prežiť dj-ské a producentské programy a vtedy prišli moje prvé sety, prvé skladby. Po 2 rokoch som dostal možnosť zahrať si doma vo Važci a tým som si začal plniť svoje ciele, prišli prvé hrania, cestovanie a spoznávanie nových ľudí.

Zažil si už počas hrania nejaký trapas?

– Keď som hral na jednej party na východe Slovenska a keď som mixoval track, mal som slúchadla na ušiach, v ktorých mi hral ďalší track. Keď som sa pozrel na ľudí, tak som nechápal, prečo sa na mňa všetci pozerajú. Po 15 sekundách som zistil, že vôbec nehrá zvuk v reprákoch a niekto mi vypol prehrávač (smiech) .

Zdokonaľovaním sa v produkcií prišli aj prvé vydané tracky ako Octave, Powerful alebo Bitch. Jeho skladbu zaradil svetovo známy holandský DJ Chuckie do svojej show na uznávanom rádiu BBC Radio 1. Od vtedy dostával ponuky na spoluprácu pri tvorení skladieb od mien ako Thomas Fronix alebo Milan Lieskovský, s ktorým vytvoril track Bakaara, na ktorý natočili aj videoklip. Často sa objavuje v Ministry of Fun v Banskej Bystrici a naďalej vydáva skladby ako Underground alebo najnovšie Up Like This, ktoré nasvedčujú, že toho v budúcnosti môžeme od tohto talentovaného chalana čakať ešte viac.

Viac o Yancovi sa dozviete na stránkach projektu ARTLIST.

Jeho prvý track z nového programu si môžete vypočuť tu.

DJ a producent Yanco chce hrať na festivaloch v zahraničí. Jeho skladbu pustilo
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM