Peter Handzuš Rôzne

Dnes je Svetový deň reumatizmu

Svetový deň reumatizmu, ktorý pripadá na 12. októbra, si pripomenú aj slovenskí pacienti s touto diagnózou.

V tomto roku vrcholia na celom svete aktivity v rámci kampane Pohybom a fyzickou aktivitou za zlepšenie života s artritídou. Do kampane sa zapojila aj SR cez súťaž fotografií a tradičným 5. ročníkom behu a chôdze reumatológov a reumatikov pre zdravie.

Cieľom týchto podujatí je upozorňovať na problémy ľudí s reumatickým ochorením a obrátiť pozornosť širokej verejnosti smerom k tolerancii a ústretovosti voči jedincom s telesným hendikepom. Piaty ročník behu a chôdze reumatológov a reumatikov sa uskutoční ako štafeta, ktorú si medzi sebou jednotlivé mestá budú posúvať. Štafeta putuje cez mestá Piešťany, Trnava, Turčianske Teplice, Čadca, Púchov, Košice, Lučenec a Partizánske.

V duchu celosvetovej kampane za zdravý pohyb je i projekt, ktorý prispieva k zvýšeniu povedomia pacientov s reumatickými chorobami. Sú to dve špeciálne DVD nahrávky s cvičebnými zostavami pre deti a pre dospelých pacientov. Cieľom je hlavne to, aby pacienti po absolvovaní hospitalizácie pokračovali v rehabilitácii aj v domácom prostredí a mali na to pomôcku, ktorá ich prevedie celou cvičebnou zostavou.

Liga proti reumatizmu – Sekcia mladých reumatikov (LPRe-SMR) v tomto roku opäť tradične pripravila aj slávnostnú Benefíciu 2011 v NOC – Dom umenia v Piešťanoch. Tá sa uskutoční 15. októbra, pričom tu prebehne aj vyhodnotenie Novinárskej pocty KROK 2010.

TASR informovala predsedníčka LPRe-SMR Jana Dobšovičová Černáková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM