Monika Vengrínová Samospráva

Dni Vysokých Tatier sa začínajú už vo štvrtok. Mesto ožije kultúrou i športom

Dni mesta Vysoké Tatry sa konajú každoročne pri príležitosti jeho založenia. Tento rok si 66. výročie svojho vzniku pripomenie 14. – 17.marca, a to kultúrno-spoločenskými, i športovým podujatím. Po prvýkrát v histórii mesta tiež bude udelené čestné občianstvo.

Ilustračný obrázok k článku Dni Vysokých Tatier sa začínajú už vo štvrtok. Mesto ožije kultúrou i športom
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročné Dni Tatier potrvajú až štyri dni

Mesto Vysoké Tatry bolo založené 15.marca 1947 zlúčením satelitných osád, ktoré potrebovali zjednotiť svoje ďalšie smerovanie, a to predovšetkým v oblasti kúpeľníctva, cestovného ruchu, ochrany prírody a športu, hlavne toho zimného. Pri príležitosti pripomienky tejto udalosti preto mesto každoročne organizuje Dni mesta Vysoké Tatry. Nebude tomu inak ani tento rok.

„Výročie založenia nášho mesta budeme oslavovať dlhšie ako po minulé roky. Dni Tatier budú tentokrát trvať až štyri dni, počas ktorých sme pripravili kultúrno-spoločenské a športové akcie,“ hovorí primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Začiatok programu je naplánovaný na štvrtok, kedy sa uskutoční finálové kolo detí a mládeže v obrovskom slalome v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese. Súťaže, v ktorej začínali i bratia Žampovci, sa tento rok zúčastní takmer šesťdesiat detí.

V piatok 15.marca sa v priestoroch Sanatória v Tatranskej Kotline uskutoční udeľovanie výročných cien mesta, ktoré sa už stalo tradíciou. „Je to ôsmy rok, čo tento symbolický deň pre tatranskú samosprávu spájame s udeľovaním výročných cien mesta Vysoké Tatry. Tak, ako sme hrdí na miesto, kde žijeme, uchovávame podobné pocity k ľuďom, ktorí svojou prácou a životným entuziazmom pomáhajú formovať dobré meno Vysokých Tatier,“ vysvetľuje primátor.

Prvýkrát v histórii bude udelené čestné občianstvo

Cenu mesta Vysoké Tatry si za celoživotné dielo prevezme Michal Mlynár st., ktorý dlhé roky pôsobil ako učiteľ a neskôr i riaditeľ Základnej školy v Tatranskej Lomnici. Ocenenie získa nielen za celoživotnú úspešnú pedagogickú činnosť, ale aj za výchovu mladých bežeckých talentov na tejto škole.

Cena primátora bude udelená Veterán klubu železníc za vykonanú prácu a dosiahnuté výsledky v prospech mesta v roku 2012, v ktorom sa im podarilo po zásahu bleskom zachrániť obľúbenú električku Kométa.

Po prvýkrát tento rok nepribudne žiadne meno do Tatranskej športovej siene slávy. Premiéru však bude mať nové ocenenie, ktorým sa stane Čestné občianstvo mesta Vysoké Tatry. To bude udelené rímskokatolíckemu farárovi Štefanovi Mordelovi, ktorý v Tatrách pôsobil tridsaťštyri rokov a veľkou mierou sa zaslúžil o rozvoj katolíckej cirkvi v regióne, o stavbu nových kostolov i o ekumenizáciu s evanjelickou cirkvou.

„Všetky tri ceny odovzdáme ľuďom, ktorí si za svoju prácu a všetky činy, ktoré vykonali, ocenenie jednoznačne zaslúžia,“ premýšľa Mokoš. Kultúrny program Tatranského galavečera spríjemní a oživí i i herečka a muzikálová speváčka Mirka Pártlová.

Tri výstavy, krst knihy a koncert

Ďalšie dva dni budú patriť kultúre. Sobota bude niesť názov Zemplínčania Tatrám. Domáci i návštevníci Tatier sa v tento deň môžu tešiť na výstavu fotoobrazov zemplínskeho fotografa Mikuláša Jacečka s tematikou kresťanských symbolov, ktorá bude sprístupnená v Kostole sv. Petra a Pavla v Novom Smokovci. O pol hodinu neskôr sa uskutoční vernisáž stálej výstavy Tatry – môj domov od spomenutého autora. „Pôjde o 40 fotografií, ktoré autor vytvoril počas tridsiatich štyroch liečení vo Vysokých Tatrách a ktoré Tatrám aj venoval. Fotografie sú vytvorené vo forme obrazov a ich výroba stála 4000 eur. Peniaze na ne poskytlo všetkých 76 obcí Zemplína, ktoré sa poskladali po päťdesiat eur,“ hovorí s vďačnosťou Ján Bendík z Oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry.

Nedeľné popoludnie bude spojené s vernisážou výstavy kolektívnych diel kultúrno-kreatívneho happeningu prebiehajúceho v lete 2012 vo viacerých mestách Slovenska, vrátane Vysokých Tatier. Druhú časť výstavy budú tvoriť diela mladého tatranského výtvarníka Karola Vaľka.

Vernisáž výstavy vystrieda krst knihy Ladislava Szojku – Dejiny Tatranskej elektrickej železnice. Sériu podujatí zavŕši koncert bratislavskej kapely In Vivo, ktorej zakladatelia pochádzajú z Popradu – Matejoviec, a ktorá sa v minulom roku so svojou piesňou Múza stala víťazom známej celoslovenskej súťaže Košický zlatý poklad.

Počas štyroch dní, naplnených piatimi kultúrnymi a jedným športovým podujatím, si tak príde na svoje každý. „Všetkých obyvateľov i návštevníkov mesta Vysoké Tatry srdečne na Dni mesta pozývame a tešíme sa na tento malý kultúrny festival,“ dodáva primátor.

Dni Vysokých Tatier začínajú už vo štvrtok. Mesto ožije kultúrou i športom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM