Peter Handzuš Hokej

Do Klagenfurtu aj hráči z HC LEV

Vladimír Vůjtek absolvoval v utorok svoj druhý zraz ako tréner slovenskej hokejovej reprezentácie v oveľa lepšej nálade ako premiéru pred mesiacom. Hoci ani nominácia na druhú asociačnú akciu sezóny nezostala nedotknutá, až na jednu výnimku ospravedl

Kým v novembri musel preriediť najmä útočné rady, teraz mu vypadli traja obrancovia. Naposledy Denis Rehák, ktorého povolali pôvodne ako náhradníka pri prvých výpadkoch zadákov, následne jeho samého nahradil Ivan Švarný, o čom vedenie realizačného tímu rozhodlo v deň zrazu. „Teraz máme opodstatnené ospravdlnenia, hráči sú zranení, alebo chorí. Tak to býva pred každým zrazom, na to si človek zvyká. Podstatné je, že sa nezopakovala situácia spred Mníchova a že nedošlo k masovým ospravedlnenkám, z ktorých viaceré boli pre nás ťažko prijateľné. Teraz k tomu nedošlo, pravda až na výnimku Tomáša Záborského, ktorý dáva v klube góly so zraneným ramenom, pre ktoré sa nám ospravedlnil. Dávať góly so zraneným ramenom je trochu čudné, údajne však chce ísť do Ameriky a potrebuje bodovať pre čo najlepší angažmán,“ konštatoval Vůjtek.

Po nečakanom a senzačne hladkom triumfe na novembrovom Nemeckom pohári v Mníchove sa mužstvo na budúci týždeň predstaví v rakúskom Klagenfurte na miniturnaji. Pri príležitosti 100. výročia organizovaného hokeja v krajine pripravil susedný zväz akciu s názvom Rakúsky pohár 2011. Súperom Slovákov bude v piatok 16. decembra Bielorusko a na druhý deň v zápase o umiestnenie jeden z dvojice Rakúsko – Švajčiarsko.

Reprezentanti sa zišli v utorok a premiéru pod novým trénerom absolvuje aj skúsený reprezentant a kompletný účastník medailových úspechov Slovenska, brankár Ján Lašák. Jeho súputník Rastislav Staňa však ochorel.// „Je to škoda, chceli sme vyskúšať skúsenú dvojicu z KHL, ale povolali sme z tejto súťaže Laca. V prvom zápase bude určite chytať Lašák, potom sa uvidí,“// informoval tréner. Rutinér nebude mať ľahkú úlohu presvedčiť, lebo v Mníchove totálne zažiaril v dvoch zápasoch Peter Hamerlík a veľa chvály si užil po svojom vystúpení aj Július Hudáček.

Aj ďalší Vůjtekovi „novici“ sú v reprezentácii dobre známi, najmä útočníci Martin Cibák, Vladimír Dravecký, Branko Radivojevič a Štefan Ružička, ale v národnom tíme pôsobil aj obranca Marek Ďaloga. Klagenfurtská ekipa má teda silnejší menoslov ako tá mníchovská, ale že „papier“ nie je všetko, demonštroval tím pri premiére českého trénera.// „V Nemecku hráči potvrdili opodstatnenie svojej nominácie, hrali veľmi dobre, preto sme sa rozhodli väčšine dať priestor aj na turnaji v Rakúsku, plus chceli sme vidieť hráčov, ktorí boli v novembri zranení a museli vynechať reprezentačnú akciu. Chceme opäť vytvoriť dobrú partiu, aby sa hráči tešili do reprezentácie,“// zdôraznil šéftréner.

Najviac štartov v národnom drese má na svojom konte obranca Dominik Graňák (124), viac ako sto zápasov odohral aj Tomáš Starosta (104), naopak, najmenej zápasov v národnom tíme odohrali útočníci Martin Bakoš (2) a Mário Bližňák (3). Najlepším reprezentačným strelcom spomedzi nominovaných hráčov je kanonier Spartaka Moskva Marcel Hossa (23).

Nominácia:

brankári – Ján Lašák (Amur Chabarovsk, Rus./KHL, počet štartov v reprezentácii 82 / počet gólov 0), **Ján Laco **(Lev Poprad, SR/KHL, 5/0)

obrancovia – Marek Ďaloga (HKm Zvolen, 4/0), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín., 17/0), Vladimír Mihálik (Lev Poprad, SR/KHL, 13/1), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR, 27/2), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL, 104/3), Richard Stehlík (Salavat Julajev Ufa, Rus./KHL, 69/2), Ján Tabaček (HC Košice, 11/0), Ivan Švarný (Slovan Bratislava, 41/1)

útočníci – Mário Bližňák (HC Sparta Praha, ČR, 3/0), Martin Bakoš (HC Slovan Bratislava, 2/0), Milan Bartovič (HC Bílí Tigři Liberec, ČR, 49/11), Martin Cibák (Neftechimik Nižnekamsk, Rus./KHL, 45/6), Vladimír Dravecký (HC Košice, 15/3), Marcel Haščák (HC Košice, 11/1), Marcel Hossa (Spartak Moskva, Rus./KHL, 85/23), Patrik Lušňák (HK 36 Skalica, 3/0), Michel Miklík (HC Košice, 15/3), Juraj Mikúš (Lev Poprad, SR/KHL, 41/6), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL, 79/7), Štefan Ružička (Spartak Moskva, Rus./KHL, 32/13), Radoslav Tybor (Dukla Trenčín, 5/1).

Program Slovenska na Rakúskom pohári v Klagenfurte:
Piatok 16. decembra (16.45): Slovensko – Bielorusko
Sobota 17. decembra o umiestnenie: Slovensko – jeden z dvojice Rakúsko/Švajčiarsko

Text + foto: TASR

zraz
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM