Monika Vengrínová Rôzne

Do Popradu začnú jazdiť žlté vlaky: Pozrite sa, aké vybavenie na pasažierov čaká!

Spoločnosť Student Agency už o pár mesiacov postaví na slovenské železnice svoje súpravy RegioJet. Pripravený je už aj cestovný poriadok. Z neho vyplýva, že vlaky budú premávať aj cez Poprad. Aké vybavenie nájdeme pri cestovaní v žltých vlakoch?

Ilustračný obrázok k článku Do Popradu začnú jazdiť žlté vlaky: Pozrite sa, aké vybavenie na pasažierov čaká!
Zdroj: Dnes24.sk

Od 14. decembra k nám začnú premávať nové súpravy od spoločnosti RegioJet. O ich plánovanej trase z Bratislavy cez Poprad do Košíc sme vás informovali ešte v apríli. Cestu z Bratislavy do Košíc by mali žlté vlaky zvládnuť za 4 hodín a 53 minút.

Vybavenie vlakov

A čo vlastne na ľudí vo vlakoch čaká? V ich štandardnej výbave je plne klimatizované prostredie, prípojka k 230V, pripojenie k internetu – zadarmo, uzavretý systém toaliet, možnosť voľby medzi veľkopriestorovým usporiadaním typu lietadlo a oddielmi pre 4–6 cestujúcich, maximálny priestor s kapacitou vozňov 48 miest na sedenie.

Náklady na cestovanie

RegioJet má v súčasnosti oveľa nižšie náklady spojené s prevádzkou vlakov. Ak štát nariadi zľavu 50% alebo dokonca 100% pre študentov a dôchodcov musia zľavu poskytnúť aj pre komerčných dopravcov, čo RegioJet na trase Bratislava – Košice od decembra bude. Súkromný dopravca počíta s tým, že konkurencia na železnici na trase Bratislava – Žilina – Košice prinesie výrazné zníženie cestovného.

„RegioJet je pripravený voziť žiakov, študentov a dôchodcov vo svojich žltých vlakoch za symbolickú cenu, no podľa legislatívy EÚ si však budeme prípadne pre túto sociálnu skupinu uplatňovať cestovné náhrady od štátu. RegioJet o tom aktuálne rokuje s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenska,“ povedala reklamná manažérka Student Agency Petra Nováková.

Cestovný poriadok

RegioJet plánuje na uvedenej trase jazdiť až s desiatimi vagónmi na jednej trase, vrátane detského oddielu. „Na trase Bratislava – Košice budeme jazdiť denne: 5:50 hod. – 10:43 hod. 11:50 hod. – 16:43 hod. 17:50 hod. – 22:43 hod. Na trase Košice – Bratislava 5:17 hod. – 10:10 hod. 11:17 hod. – 16:10 hod. 17:17 hod. – 22:10 hod,“ informovala Nováková.

RegioJet má naplánovaných 12 zastávok: Bratislava hl. st. , Trnava, Trenčín, Považská Bystrica, Žilina, Vrútky, Rožomberok, Liptovský Mikuláš, Štrba, Poprad – Tatry, Kysak, Košice a späť. „Naviac plánujeme ďalšie dva spoje Praha – Košice a späť a 2 spoje na trase Bratislava – Martin a späť. Ak sa podarí odštartovať prevádzkovanie trasy vlakov do decembra, nebudú sa očakávať žiadne zmeny,“ dodala reklamná manažérka.

Foto: Student Agency

Žlté vlaky RegioJet budú od decembra premávať aj cez Poprad
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM