Martin Sýkora Správy

Dobré správy pre motoristov: Pod Tatrami v pláne ďalších sedem úsekov ciest

Poslanci PSK schválili zoznam ďalších investičných akcií na rekonštrukciu havarijných úsekov ciest II. a III. triedy. Okres Poprad dostane na opravu ďalších 900 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre motoristov: Pod Tatrami v pláne ďalších sedem úsekov ciest
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja na nedávnom zasadnutí schválili zvýšenie investičných výdavkov do opráv ciest II. a III. triedy pre rok 2017. K sume vo výške 3 225 000 eur, ktorú schválili vo februári, pridali koncom mája ďalších 14 395 000 eur.

V okrese Poprad bude preinvestovaná suma 900 000 eur, v okrese Kežmarok 1 350 000 eur a v okrese Levoča 570 000 eur.

Po rokovaní zástupcov Správy a údržby ciest PSK s poslancami PSK za jednotlivé okresy sa budú okrem doteraz schválených opráv v tomto roku rekonštruovať aj tieto úseky ciest:

Zoznam ciest, ktoré prejdú opravou

III/3075 Poprad – Spišské Bystré

„Na ceste z Popradu do Spišského Bystrého opravíme dva úseky, ktoré sú plné sieťových rozpadov, pozdĺžnych a priečnych trhlín a ďalších porúch v konštrukčných vrstvách. Rekonštrukciu zrealizujeme na úseku v dĺžke viac ako 1,2 kilometra v blízkosti mesta Poprad a na úseku v dĺžke viac ako 800 metrov v blízkosti obce Spišské Bystré,“ uviedol riaditeľ SÚC PSK Marián Barilla.

III/2343 Štrba

V prieťahu obce Štrba cestári opravia 1,2 kilometra dlhý úsek cesty, na ktorom sa nachádzajú poruchy v obrusnej vrstve, rozpad stredového spoja a ojedinelé výtlky. Obnovu povrchu vozovky zrealizujú vyspravením lokálnych porúch tryskovou metódou a aplikovaním náteru z asfaltovej emulzie s podrveným kamenivom.

III/3066 križovatka s cestou I/18 – Gánovce

„Rekonštrukciu cesty do Gánoviec sme začali v minulom roku, keď sme opravili úsek v intraviláne obce až po meteorologickú stanicu v dĺžke viac ako 700 metrov. V tomto roku zrekonštruujeme zostávajúci úsek cesty v dĺžke 700 metrov, čím kompletne zavŕšime jej rekonštrukciu. Táto investičná akcia bude okrem iného zahŕňať aj vybudovanie nového priepustu, vybudovania novej konštrukcie vozovky v nespevnenom trojuholníku v priestore križovatky s cestou I/18 a zabezpečenie kolmého napojenia ciest v tejto križovatke pre lepší rozhľad vodičov vychádzajúcich z Gánoviec na cestu I/18,“ opísal riaditeľ SÚC PSK.

III/3068 Hôrka

V intraviláne obce Hôrka potrebujú cestári zrekonštruovať viac ako 200 metrov dlhý úsek cesty, v ktorom bola v minulosti realizovaná prekopávka pri výstavbe kanalizácie. Pokles spätných úprav po rokoch spôsobuje pri prejazde nákladných vozidiel silné otrasy, ktoré obťažujú obyvateľov priľahlých domov. Stabilitu asfaltových vrstiev vyriešia cestári uložením geomreže.

III/3065 Poprad – Spišská Teplica

„Do rekonštrukcie cesty z Popradu so Spišskej Teplice sme sa pustili pred troma rokmi. V roku 2014 sme opravili úsek od križovatky s cestou I/18 po okružnú križovatku pri obchodných centrách a v roku 2016 sme k tomu pridali rekonštrukciu viac ako pol kilometrového úseku od autobusových zastávok pri obchodných centrách smerom do Spišskej Teplice. V tomto roku opravíme zostávajúci úsek cesty v dĺžke viac ako 1,5 kilometra, čím kompletne zavŕšime jej rekonštrukciu,“ informoval Barilla.

II/538 Tatranská Štrba – križovatka s cestou II/537

Rekonštrukciu cesty z Tatranskej Štrby smerom na Štrbské pleso začali SÚC PSK v minulom roku, keď opravili úsek v intraviláne obce v dĺžke viac takmer 700 metrov. V tomto roku zrekonštruujú ďalší úsek v dĺžke 1,2 kilometra, ktorý je poznačený sieťovými rozpadmi a pozdĺžnymi a priečnymi trhlinami.

Dočkajú sa aj okresy Kežmarok a Levoča

V okrese Kežmarok bude zrekonštruovaný 1,2-kilometrový úsek cesty III/3102 Veľká Lomnica – Stará Lesná, takmer 1,8-kilometrový úsek cesty III/3092 Tvarožná – Vlkovce, 1.kilometrový úsek cesty III/3107 Toporec – Haligovce a 1,1-kilometrový úsek cesty III/3110 Malá Franková – Veľká Franková. Okrem toho bude zrealizovaná rekonštrukcia mosta 3108–004 Jezersko na ceste III/3108 a sanácia zosuvu na ceste III/3108 Jezersko – spojka.

„Po úspešnom ukončení verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby by mali rekonštrukčné práce prebiehať na prelome letných a jesenných mesiacov," vysvetlil Barilla.

V okrese Levoča prejde rekonštrukciou viac ako 1,3-kilometrový úsek cesty III/3200 Dravce – Dlhé Stráže, viac ako 1,2-kilometrový úsek cesty III/3218 Korytné – Poľanovce a 1,2-kilometrový úsek cesty III/3209 Nemešany – Baldovce.

Cesta na Mariánsku horu a okružné križovatky

Správa a údržba ciest PSK realizuje v tomto roku aj rekonštrukciu cesty na Mariánsku horu v Levoči, kde celkovo preinvestuje takmer 790 000 eur.

„V súčasnosti prebieha rekonštrukcia cesty, realizácia výhybní, úprava priekop a rekonštrukcia priepustov. V ďalšej fáze nastúpi osadenie bezpečnostných zariadení, osadenie dopravných značiek a aplikácia vodorovného dopravného značenia. Pre ničím nerušený priebeh Mariánskej púte budú rekonštrukčné práce od 23. júna do 2. júla prerušené a cesta na Mariánsku horu bude plynule prejazdná bez technických obmedzení,“ konštatoval riaditeľ.

Tatry aj popradský kruhový objazd

Ďalšími významnými investičnými akciami Správy a údržby ciest PSK je prestavba križovatky cesty II/537 s miestnou komunikáciou v Tatranskej Lomnici na okružnú križovatku v rámci združenej investície PSK s Mestom Vysoké Tatry a prestavba križovatky cesty III/3080 na ulici Slovenského odboja s miestnou komunikáciou na ulici Hraničná a komunikáciou pri obchodnom centre Billa v Poprade na okružnú križovatku v rámci združenej investície PSK s Mestom Poprad.

„V prípade okružnej križovatky v Tatranskej Lomnici ukončujeme proces verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby. Po jeho úspešnom ukončení by práce mali prebiehať v letných mesiacoch. V prípade okružnej križovatky v Poprade sa po sérii rokovaní dohodlo, že realizačnú a porealizačnú fázu stavby zabezpečí mesto Poprad. Podľa informácií od nášho investičného partnera by mali práce začať koncom júla alebo začiatkom augusta,“ uzavrel Barilla.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM