Monika Vengrínová Rôzne

Dobré správy pre najväčšie popradské sídlisko: Chystá sa obnova, v pláne je až 771 nových svietidiel

Obyvatelia sídlisk starý a nový Juh by sa mali dočkať nového osvetlenia. To mesto plánuje zrekonštruovať v budúcom roku a ušetriť tak i niekoľko desiatok tisíc eur ročne. Potrebných je 485 tisíc eur, pričom 450 tisíc by mali pokryť eurofondy, zvyšok zafinancuje samotné mesto.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre najväčšie popradské sídlisko: Chystá sa obnova, v pláne je až 771 nových svietidiel
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte koncom apríla tohto roka vyhlásilo Ministerstvo hospodárstva SR výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu obnovy verejného osvetlenia miest a obcí. Do výzvy sa zapojilo aj mesto Poprad a v stanovenom termíne podalo žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku.

771 nových svietidiel na Juhu

Ako sa uvádza v materiáloch Mestského zastupiteľstva Poprad, z dôvodu splnenia podmienok výzvy a zároveň aj zmluvných podmienok, si mesto zvolilo spôsob financovania tohto projektu formou refundácie. To znamená, že mesto uhradí všetky náklady z vlastných zdrojov a následne bude žiadať o ich preplatenie.

Na to, aby mesto mohlo o tento nenávratný finančný príspevok požiadať bolo, aby malo celú výšku investičného nákladu schválenú v rozpočte. „Pôvodná suma nás, ako žiadateľa bola 750 tisíc eur, pričom s touto sumou sme išli aj do verejného obstarávania. Finálna suma z obstarávania však napokon bola 485 tisíc,“ ozrejmil viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš. Túto sumu poslanci na dnešnom zasadnutí aj schválili.

Suma bude použitá na rekonštrukciu verejného osvetlenia na starom a novom Juhu, pričom spolu pôjde o 771 nových svietidiel. Tie by, podľa viceprimátora, mali šetriť energiu na úrovni 61%, čo predstavuje približnú úsporu 30 až 40 tisíc eur ročne. Vymenené budú tiež rozvodové skrine a kabeláže stĺpov.

Rekonštrukcia do júna budúceho roka

Mesto by tak malo zaplatiť sumu 485 tisíc eur s tým, že 450 tisíc bude formou refundácie žiadať z eurofondov. „Riešiť sa to bude zálohovou faktúrou. K tomu vyjde usmernenie ministerstva hospodárstva, aj presný postup, ako by sa to malo urobiť. V každom prípade by to malo byť súčasťou zmluvy, ktorú by mesto malo podpísať. Ak tam takýto článok nebude, myslím si, že mesto by do takého rizika nešlo,“ vysvetlil Wzoš s tým, že ak by ale bola zmluva s takouto klauzulou podpísaná ministrom, situácia, že by mesto tieto finančné prostriedky nedostalo späť, by nemala nastať. Samotné mesto by tak sa na spolufinancovaní malo podieľať len predpokladanou čiastkou 37 tisíc eur.

Rekonštrukcia osvetlenia by mala prebehnúť do júna budúceho roka, avšak finančné vyrovnanie už do konca tohto, nakoľko ide o zdroje z bývalého programového obdobia, ktoré aktuálne končí. Podľa prvého viceprimátora ide o posledný projekt rekonštrukcie verejného osvetlenia: „Je to veľká škoda, lebo celkový stav osvetlenia v meste nie je dobrý. Máme tu vyše 5000 svetelných bodov. Verím však, aspoň týchto 771 sa nám podarí zrekonštruovať.“

foto: ilustračné

Mimoriadne MsZ v Poprade 18.11.2015
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM