Peter Handzuš Správy

Dobrovoľní hasiči pod Tatrami dostali nové autá. Vláda ich rozdá ešte okolo päťsto

O štyri nové vozidlá sa dnes rozšírila technická základňa dobrovoľných hasičov v Spišskom Podhradí, Dravciach, Švábovciach a Šuňave.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľní hasiči pod Tatrami dostali nové autá. Vláda ich rozdá ešte okolo päťsto
Zdroj: TASR

Obecným hasičským zborom v okresoch Levoča a Poprad dnes prišiel odovzdať novú techniku minister vnútra Robert Kaliňák. V priebehu tohto roka získajú ďalšie samosprávy ešte približne 500 hasičských vozidiel a viac ako 600 protipovod­ňových balíčkov, ktoré by im mali uľahčiť zvládanie krízových situácií v čase povodní.

Starostovia najohrozenejších obcí dostanú zároveň niekoľko druhov čerpadiel, generátor elektriny, prenosné osvetlenie a protipovodňové bariéry. Vybavenie je ľahko prenosné pomocou prívesu, ktorý je tiež súčasťou balíka.

Hasičské Iveco Daily, ktoré dnes získali štyri samosprávy východného Slovenska, má cisternu s objemom 750 litrov a striekačku. Vozidlo v hodnote 115.000 eur je prispôsobené okrem hasenia požiaru aj na čerpanie vody. Nový hasičský automobil obce privítali. Mnohé totiž pracujú s technikou starou niekoľko desiatok rokov.

„Doteraz sme mali k dispozícii staršiu techniku – zásahovú Aviu a cisternu, ktorú si chránime ako oko v hlave, už veľakrát pomohla. Len počas tohto týždňa bola využitá našimi dobrovoľnými hasičmi až dvakrát, a to pri likvidácii požiarov v susednej Štrbe, ako aj v našej obci,“ uviedol starosta Šuňavy Stanislav Kubaský. Od novej techniky očakáva, že bude efektívna a spoľahlivá v boji s ohňom.

Minister Kaliňák dnes zveril nové vozidlá Iveco do rúk skúsených obecných hasičov. Požiarny zbor v Šuňave má napríklad už vyše 120-ročnú históriu a v súčasnosti má takmer 260 členov. Je jedným z najaktívnejších dobrovoľných hasičských zborov na Slovensku. V uplynulých rokoch dosiahol viaceré úspechy na domácich i medzinárodných súťažiach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM