Martin Sýkora Správy

Dobrovoľní záchranári sa nenudili: V teréne strávili tisícky hodín

Svoje štatistiky skompletizovali aj dobrovoľní horskí záchranári. Čísla hovoria jasne - návštevníci Tatier sa nepolepšili.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľní záchranári sa nenudili: V teréne strávili tisícky hodín
Zdroj: Dnes24.sk

Dobrovoľný zbor Tatranskej horskej záchrannej služby zhodnotil, že zimná sezóna 2015/2016 bola na úrazy bohatá a aj napriek nepriaznivým zimným podmienkam sa ich počet zvýšil.

„Od odrenín až po smrteľné úrazy, tak by sa dal opísať charakter úrazov, pri ktorých sme v uplynulej sezóne zasahovali,“ informoval predseda dobrovoľných horských záchranárov vo Vysokých Tatrách Jaroslav Švorc. Ako dodal, tak s 376 ošetrenými úrazmi bola uplynulá zimná sezóna takmer identická s predchádzajúcou, kedy dobrovoľníci zasahovali 373-krát. „Na zjazdovkách prevažovali stredne ťažké úrazy, ktorých bolo 175. Ľahkých úrazov bolo 106 a ťažkých sme zaznamenali 76,“ vymenoval Švorc. V dvoch prípadoch nedokázali záchranári lyžiarom pomôcť a došlo k smrteľným zraneniam.

„Zaznamenali sme 19 zásahov, keď ľudia neutrpeli úraz, ale potrebovali našu pomoc. Osobitnú skupinu tvoria lyžiari s alkoholom v krvi,“ vysvetlil Švorc. Ako poznamenal, dobrovoľníci sa už pripravujú na letnú sezónu. Čaká ich približne 2500 hodín preventívnych hliadok v teréne. „Prítomnosť záchranárov je vítaná aj pri podávaní informácií priamo v teréne. Ľudia ich môžu stretnúť aj pri športových podujatiach,“ zhodnotil Švorc. Počas roka 2015 strávili dobrovoľníci v teréne viac ako 16.000 hodín.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM