Martin Sýkora Samospráva

Dočkajú sa Popradčania? Výstavba skateparku naberá reálne kontúry

O skateparku sa v Poprade hovorí už roky. Podľa zámerov radnice by areál mal vyrásť blízko cyklistického chodníka a rozostavaných športovísk neďaleko cesty 1/18.

Ilustračný obrázok k článku Dočkajú sa Popradčania? Výstavba skateparku naberá reálne kontúry
Zdroj: TASR

Projekt je hotový

Výstavba skateparku v Poprade naberá reálne kontúry. „Máme spracovanú projektovú dokumentáciu, momentálne je v záverečnej fáze vyjadrovanie orgánov súvisiacich s vydaním povolenia na realizáciu stavby. Predpokladáme, že buď do konca roka alebo najneskôr do konca januára by sme mali mať stavbu povolenú. Realizovať by sme ju chceli v mesiacoch apríl-máj,“ uviedol vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania Ľuboslav Mlynarčík.

Podľa spracovanej projektovej dokumentácie má stavba tri hlavné výškové úrovne a je doplnená betónovými prekážkami a tzv. kovovými railami. Skatepark sa bude skladať z jednotlivých na seba nadväzujúcich častí a je možné ho rozdeliť do štyroch základných sekcií – flow, street, bmx zóna a bowl. Areál je navrhnutý tak, aby zaisťoval plynulú jazdu všetkými časťami a bez nutnosti krkolomného zastavenia a otáčania. Prístupový chodník do parku od cyklochodníka je navrhnutý ako mierny snakerun a bude slúžiť hlavne začiatočníkom pre nacvičenie plynulej jazdy imitujúcej surfovanie na morských vlnách. Dominantnú časť parku tvorí východná strana obsahujúca street prekážky – raily, lavice, schody, manual path, šikmé steny, zatrávnené gapy, navodzujúce pocit jazdy mestom.

Zdroj: TASR

Záleží od schválenia rozpočtu

Severozápadná časť parku je svojimi prekážkami a ich veľkosťou určená prevažne pre jazdcov na bicykloch. Tieto dve línie parku symbolicky spája na juhu betónový bazén ako centrálna prekážka skateparku. „Dispozičné riešenie bolo konzultované a upravené na prianie miestnych jazdcov tak, aby skatepark spĺňal všetky ich požiadavky. Dohromady tu bude 42 prekážok. Súčasťou projektu je aj akumulačná vsakovacia jama pre odvod dažďovej vody z drenáží umiestnených po obvode skateparku,“ dodal hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Pôjde o celobetónový park na voľnom priestranstve s celkovou plochou viac ako 1800 štvorcových metrov. Podľa vedenia popradskej radnice všetko záleží len na schválení rozpočtu. Niektorí členovia mestského zastupiteľstva však odmietajú rokovať o investičných zámeroch radnice, pokiaľ sa primátor nevzdá pre kauzu šoférovania pod vplyvom alkoholu svojej funkcie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM