Monika Vengrínová Kultúra

Dojímavý muzikál v Poprade: Na diele sa spojili mladí z piatich cirkví, piesne rozplakali aj autora

Nie sú profesionálnymi hercami a predsa nacvičili muzikál ako z národného divadla. Skupina mladých kresťanov z niekoľkých cirkevných zborov sa spojila, aby dokázala, že spolupráca je možná, a predviedla tak dielo s hlbokou a silnou myšlienkou.

Ilustračný obrázok k článku Dojímavý muzikál v Poprade: Na diele sa spojili mladí z piatich cirkví, piesne rozplakali aj autora
Zdroj: Dnes24.sk

Muzikál Zasľúbená zem vzišiel z pera Slava Kráľa, ktorý má za sebou šesť iných muzikálov. Jeho siedme dielo vznikalo približne osem rokov, predstavitelia ho nacvičovali takmer rok. Jeho konečnú verziu a zhruba dvadsiatu piatu reprízu odohrali v popradskom dome kultúry.

„Na tomto muzikáli som začal robiť pred ôsmimi rokmi, medzitým som však mal niekoľkoročnú prestávku, kedy som sa venoval dvom kratším muzikálom, no a potom som sa k nemu vrátil. Piesne som skladal aj doma, aj v práci, aj cez deň, aj v noci, dokonca i za pochodu, keď sa už začalo nacvičovať. A musím povedať, že pri tých prvých som si aj poplakal. Vtedy som si povedal, že keď rozplakali mňa, tak musia rozplakať aj ostatných,“ zveruje sa autor textov i hudby Slavo Kráľ.

Nacvičovali po večeroch

Keďže však účinkujúci, režisérka i autor pracujú, študujú, či majú vlastné rodiny, muzikálu sa venujú len vo svojom voľnom čase, skúšanie preto bolo náročné. Stretávali sa po večeroch a po nociach, veľa sa rozprávali o samotnom príbehu, o tom, ako ho chcú stvárniť, aké majú možnosti a čo sa s tým dá urobiť. Každý jeden z nich do muzikálu priniesol niečo svoje vlastné. A výsledok skutočne stojí za to.

„Ja stále hovorím, že máme obrovské šťastie, že naša služba je taká pekná. Ale je i ťažká. Na naštudovanie muzikálu potrebujeme deväť až dvanásť mesiacov, práve pre prekážky, ktoré musíme prekonávať. No a potom už príde tá krajšia časť, keď to posolstvo odovzdávame ľuďom a naopak, keď tí naši mladí ľudia dostanú od diváka potlesk, poďakovanie, to ich napĺňa. Niektoré predstavenia sú skutočne veľmi silné a je tam naozaj cítiť Božiu prítomnosť, človek by tomu ani neveril, ale mnohokrát doslova fyzicky,“ vyznáva sa režisérka muzikálu Hana Gallová.

Autora inšpiroval vlastný život

Na muzikáli sa tak podieľali mladí nadšenci z babtistickej, evanjelickej, apoštolskej, či katolíckej cirkvi, ktorí buď žijú, pracujú alebo študujú v Bratislave. A i napriek tomu, že sú amatéri, ich výkony boli fantastické. Piesne v ich podaní chytajú za srdce a hlavná myšlienka zasľúbenej zeme tu dáva skutočný zmysel. Chcú povedať, aby sme sa nechali viesť Hospodinom, ktorý nás prevedie celým našim životom akoby cestou cez púšť až do zasľúbenej zeme. Takto to vidí autor muzikálu, ktorého k tomu dielu inšpiroval aj vlastný život.

„Mňa možno oslovilo aj to, že izraelský národ bol v egyptskom otroctve. Každý človek má nejaké otroctvo. Ja konkrétne som mal problémy s alkoholom a hoci som bol aj na liečení, nepomohlo to. Až keď som svoj problém vložil do Božích rúk, začal som ísť po Božej ceste, až potom som bol oslobodený. Čiže tak, ako kedysi boli v otroctve Izraeliti, tak sme v ňom aj my dnes a tak, ako mal Boh moc vyviesť ľudí z otroctva, ktoré ich trápi pred tritisíc rokmi, tak ju má i dnes,“ dodáva autor muzikálu.

Muzikál Zasľúbená zem
24
Galéria
Muzikál Zasľúbená zem
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM