Peter Handzuš Rôzne

Dom na polceste rozšíril kapacity, chlapci budú pracovať aj na farme

Dom na polceste vo Veľkom Slavkove v okrese Poprad poskytuje útočisko mladým dospelým mužom, ktorí odchádzajú z detských domovov. Mnohí z nich by skončili na ulici, pretože sa nedokážu zaradiť do života. Ich hlavnou činnosťou je terapia prácou. Nedáv

** „Dostal som sa sem po odchode z detského domova. Istý čas som navštevoval otca, potom nám zomrela mama a už to išlo dolu vodou. Ocitol som sa v Dome na polceste a som rád,“** povedal 21-ročný Miro, ktorý tu má na starosti kuchyňu.

Dom na polceste vo Veľkom Slavkove poskytuje od roku 2000 pomoc ľuďom v núdzi a rôznych krízových situáciách. „Odvtedy sa už u nás vystriedali deti, matky s deťmi, starí ľudia, ale aj chorí s rakovinou, ktorí u nás aj zomreli,“ uviedol riaditeľ Strediska evanjelickej diakónie – Domu na polceste Stano Gurka. Dnes sa venuje predovšetkým mladým mužom, ktorí po odchode z detských domovov nemajú kam ísť. Učia sa tu predovšetkým pracovať a aj vďaka tomu sa niektorí už dokázali osamostatniť a nájsť si prácu. „Štyria chlapci už bývajú v Poprade, kde chodia aj do práce. Ďalší sú v Česku a pravidelne sme s nimi v kontakte,“ pridala sa jeho manželka a sociálna pracovníčka Eva Gurková. Za niekoľko rokov sa tu vystriedalo viac ako 70 chlapcov a väčšine z nich sa podarilo uplatniť v živote.

Pred niekoľkými dňami tu dokončili dostavbu ubytovne, čím sa rozšírili jej kapacity zo 16 na 26 klientov a zároveň sa skvalitnili priestory pre bývanie. „Pribudli dve nové podlažia pre ďalších klientov. Ešte predtým sme však museli vyriešiť havarijný stav domu,“ vysvetlil Gurka, ktorý sa rozhodol, že časť Domu na polceste pretransformuje na Domov sociálnych služieb. „Chceme poskytovať aj vyššiu formu sociálnej pomoci a podporované bývanie pre mladých dospelých, ktorí pre svoje zdravotné obmedzenia nebudú môcť nikdy žiť samostatne,“ do­dal.

Rekonštrukcia budovy bývalej nemeckej školy stála približne 270.000 eur a pracovalo sa na nej štyri roky. Väčšinu prostriedkov dostali z fondov Európskej únie. Momentálne je tu asi 20 chlapcov v rôznom veku. „To, čo sa tu podarilo, je neuveriteľné, predtým to vyzeralo veľmi zle. Ja som bol predtým v detskom domove, teraz nám tu ukazujú, že život sa dá žiť aj normálne, nielen kradnúť a fetovať, učia nás robiť a žiť v bežnom živote, bez ľudí, ktorí tu pracujú, by sme boli stratení,“ konštatoval Zdeno Rusnák, ktorý je pôvodom z Gelnice.

Chlapci sa zúčastňujú aj na pracovnej terapii a tréningu pracovných zručností v stavebnej firme a v spoločnosti, ktorá sa zameriava na výrobu chladiarenských boxov pre automobilový priemysel. Už v tomto roku začnú vďaka Nadačnému fondu Telekom pri Nadácii Pontis realizovať aj projekt poľnohospodárskej farmy. Vytvoria sa tým ďalšie príležitosti na získavanie pracovných návykov.

„Pri chove domácich zvierat a pestovaní plodín nájdu uplatnenie aj chlapci so zdravotným obmedzením. Vďaka farme bude Dom na polceste sebestačnejší v oblasti potravín, čo prispeje k jeho dlhodobej udržateľnosti a samostatnosti,“ povedala o projekte programová koordinátorka Nadácie Pontis Mirka Šáchová. Farma bude situovaná v priemyselnom areáli vo Veľkom Slavkove.

Poprad24/tasr Foto: tasr

dom_gurka
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM