Doma by malo v lete dovolenkovať viac Slovákov: Počet turistov môže vzrásť o 6 %

Doma by malo dovolenkovať viac Slovákov ako v minulom roku. Počet domácich dovolenkárov by sa mal zvýšiť o 6 %.

Ilustračný obrázok k článku Doma by malo v lete dovolenkovať viac Slovákov: Počet turistov môže vzrásť o 6 %
Zdroj: TASR

Dovolenku na Slovensku by si malo počas tohtoročnej letnej sezóny dopriať viac domácich turistov ako vlani. Odhaduje to ministerstvo dopravy, pod ktoré spadá aj oblasť cestovného ruchu.

„Predpokladáme, že trend nárastu počtu domácich dovolenkárov bude pokračovať aj počas tohtoročnej letnej sezóny, pričom by sa mohol pohybovať okolo 6 %,“ uviedla hovorkyňa rezortu Karolína Ducká.

Domáci hostia pritom podľa jej slov tvoria v letných mesiacoch významnú súčasť návštevnosti Slovenska. „Vlani predstavoval ich podiel 55 % v rámci všetkých ubytovaných hostí a významnou mierou sa pričinili o rekordnú letnú turistickú sezónu na Slovensku,“ dodala Ducká.

Miernejší nárast

Aj podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Mareka Harbuľáka, hoci je Slovensko malá krajina s relatívne nízkym počtom obyvateľov, väčšinu výkonov v službách cestovného ruchu tvoria domáci turisti. Tiež pritom počas tohtoročnej letnej sezóny očakáva nárast počtu domácich dovolenkárov, ktorý však bude miernejší ako minulý rok. „Dôvod je jasný, obmedzený počet obyvateľov, finančných zdrojov či dovolenkových dní,“ zhodnotil Harbuľák.

Obľúbené regióny

Domáci návštevníci pritom podľa ministerstva dopravy uprednostňujú pre svoj pobyt na Slovensku predovšetkým žilinský a prešovský región. „Počas letných mesiacov si hostia spájajú dovolenku na Slovensku najmä s pobytom na horách, pri vode a tiež s poznávaním kultúrno-historických pamiatok, najmä hradov a zámkov, návštevou múzeí a spoločenských podujatí,“ vymenovala Ducká.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM