Monika Vengrínová Rôzne

Dopravná značka v centre vyvolala veľkú nevôľu: Prečo na parkovisko oproti sporiteľni neodbočíte?

Negatívny ohlas vyvolalo nové dopravné značenie v centre mesta. Značka zákaz odbočenia vľavo na parkovisko oproti Slovenskej sporiteľni pribudla ešte koncom júna, Popradčania si však na ňu nevedia zvyknúť.

Ilustračný obrázok k článku Dopravná značka v centre vyvolala veľkú nevôľu: Prečo na parkovisko oproti sporiteľni neodbočíte?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Nová značka na ceste I/67 na Štefánikovej ulici v Poprade, ktorej príslušným cestným správnym orgánom je Okresný úrad Prešov, Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií, najviac skomplikovala život obyvateľom bytového domu Meander a živnostníkom pracujúcim v priestoroch budovy Starej papierne, ale tiež všetkým, ktorí využívajú parkovisko a príjazdovú cestu na súkromné či podnikateľské ú­čely.

Zákaz odbočenia má svoje opodstatnenie

„Rešpektujeme najvyššiu prioritu pri dopravnom značení na cestných komunikáciách, a tou je život, zdravie a bezpečnosť obyvateľov mesta Poprad alebo jeho návštevníkov, so zmenou značenia si však dovolíme nesúhlasiť,“ píše sa v oficiálnom liste Pavla Kováča, zastupujúceho dvanásť majiteľov a prevádzkovateľov budovy Starej papierne, ktorý bol doručený i Okresnému dopravnému inšpektorátu (ODI) v Poprade.

Ako sa ďalej v liste uvádza, obchádzky a otáčanie sa na iných miestach, môžu spôsobovať kolízne situácie a zároveň sa predraží cesta taxíkmi, ktoré musia odbočiť vpravo na kruhový objazd. Zákaz odbočenia na tomto mieste však podľa referenta-špecialistu, dopravného inžiniera ODI OR PZ Poprad Mariána Žifčáka má svoje opodstatnenie. "Toto dopravné značenie bolo umiestnené na základe nepriaznivej dopravno – bezpečnostnej situácie v danom úseku, pričom v roku 2012 tu boli zaznamenané štyri dopravné nehody, pri ktorých bola jedna osoba ľahko zranená, škoda vznikla vo výške 17 500 eur. V roku 2013 boli zaznamenané tri dopravné nehody, pri ktorých bola jedna osoba ľahko zranená, škoda vznikla vo výške 5 300 eur a do 30. júna tohto roku tu boli evidované štyri dopravné nehody, pri ktorých boli štyri osoby ľahko zranené a vzniknutá škoda vo výške 23 500 eur,“ objasnil Žifčák s tým, že v danom úseku cesty okrem týchto štatisticky evidovaných dopravných nehôd vznikli aj ostatné udalosti v cestnej premávke, pri ktorých vznikla škody v priamej súvislosti s cestnou premávkou, ktoré však ODI Poprad štatisticky neeviduje, preto ich presný počet nie je možné uviesť.

Značenie sa meniť ani rušiť nebude

„Uvedomujeme si, že daná cesta nebola a nie je ideálna, ale vyriešiť problém len zákazom je nešťastné riešenie. Žiadame preto príslušné orgány, aby bolo vyvolané posúdenie dopravného značenia za účelom nájdenia iného riešenia,“ píše sa v liste. Podľa informácií, ktoré ODI Poprad poskytol našej redakcii, sa však momentálne dopravné značenie meniť ani rušiť nebude.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM