Monika Vengrínová Rôzne

Dopravné zaťaženie centra je vysoké: Mesto chce situáciu riešiť obchvatom

Križovatka ulíc Kukučínovej, Štefánikovej a Športovej je dôležitým dopravným uzlom Popradu a je čoraz viac zaťažovaná. Investičné zámery mesta a ďalších investorov tejto situácii len pridajú. Mesto chce preto tento problém riešiť obchvatom.

Ilustračný obrázok k článku Dopravné zaťaženie centra je vysoké: Mesto chce situáciu riešiť obchvatom
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Zaťaženie Štefánikovej ulice je v súčasnosti už tak vysoké, že jednoducho musíme riešiť obchvat mesta a zmeniť celú dopravnú situáciu tak, aby kruhový objazd pred mestským úradom nebol srdcom mesta, ale aby existoval prinajmenšom jeden okruh, po ktorom sa ľudia centru budú môcť vyhnúť,“ uviedol viceprimátor mesta Poprad Pavol Gašper s tým, že v súvislosti s tým sa uvažuje o napojení v súčasnosti slepej Novej ulice, ktorá ide z Veľkej a končí pri Aquacity, na ulicu Štefánikovu.

Ako Gašper ďalej dodal, v územnom zámere je aj prepojenie súčasnej cesty na Stráže na Levočskú ulicu, čím by sa dosť odbremenilo centrum mesta. Riešení celej situácie je niekoľko, jedným z možných, je kruhová križovatka. „Potrebujeme nájsť to najlepšie riešenie s výhľadom na dvadsať rokov,“ skonštatoval viceprimátor.

Aby bolo možné získať východiskové informácie pre odhad vývoja dopravy do budúcnosti, od začiatku marca sú na križovatke na Štefánikovej ulici pri aquaparku umiestnené počítadlá áut, tzv. indukčné slučky. Ide o drôty zabudované v ceste, vedené do rozvádzača, ktorý riadi semafory. Tie počítajú, koľko áut prejde tým-ktorým jazdným pruhom.

Tieto najdôležitejšie cestné ťahy, však okrem mesta spravuje aj Slovenská správa ciest, ktorá má na starosti napr. Štefánikovu ulicu a niektoré cesty riadi vyšší územný celok, a to napr. Kukučínovu ulicu. „To znamená, že je to na dlho a nikto nehovorí, že to bude jednoduchý a krátky proces. Toto všetko sú strategické kroky, ktoré majú víziu na dvadsať rokov dopredu,“ ozrejmil Gašper.

Novovzniknutá rada pre priestorové plánovanie sa okrem ciest bude zaoberať i riešením situácie s parkovaním, ktoré je jednou z najkritickejších položiek v meste „Toto musíme chápať z dvoch pohľadov. Jedným je parkovanie pre Popradčanov, príp. pre ľudí, ktorí sem denne prichádzajú za prácou, druhým rekreačné parkovanie pre turistov, či návštevníkov športových, kultúrnych a iných akcií, pre ktorých musí byť vytvorené veľké separátne parkovanie,“ priblížil druhý viceprimátor a dodal, že na sídliskách sú parkovacie domy nevyhnutné.

Dopravný generel tak bude jedným z najdôležitejších dokumentov, ktorý bude musieť mesto vypracovať, nakoľko od neho sa odvíja rozvoj cestnej siete. „Z neho potom pôjde dopravný plán mesta a plán rozvoja, ktorý počíta s aktivitami ľudí, s ich záujmami, s demografiou a ďalšími okolnosťami,“ uzavrel Gašper.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM