Martin Sýkora Správy

Dráma pod Lomnickým štítom: Mladíka strhla lavína, vrtuľník sa musel vrátiť

Dramatický príbeh sa odohral v nedeľu popoludní pod Lomnickým štítom. Jeden z dvoch bratov padol zo štítu, pričom ho strhla lavína. Záchranu sťažovalo počasie.

Ilustračný obrázok k článku Dráma pod Lomnickým štítom: Mladíka strhla lavína, vrtuľník sa musel vrátiť
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Horskí záchranári zažili náročnú tatranskú záchrannú akciu. Celé to začalo v nedeľu 13.11.2016 po­poludní, keď sa s Horskou záchrannou službou (HZS) skontaktoval prostredníctvom tiesňovej linky 112 slovenský občan, ktorý nahlásil, že z Lomnického štítu padol jeho brat a krváca. Žiadne ďalšie informácie však poskytnúť nevedel.

„S 29-ročným postihnutým sa nebolo možné telefonicky skontaktovať. Počas rozbiehania záchrannej akcie sa so záchranármi spojil postihnutý, ktorý uviedol, že pod vrcholom Lomnického štítu ho strhla lavína a pádom si spôsobil poranenie hlavy a hornej končatiny. Napriek nepriaznivému počasiu a silnému vetru sa o vzlet a dopravenie záchranárov do oblasti Skalnatého plesa pokúsil vrtuľník Vrutľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS),“ informovali horskí záchranári prostredníctvom operačného dispečingu.

Počasie však nedovolilo vysadiť záchranárov, posádka sa vrátila na heliport do Starého Smokovca, odkiaľ pokračovali záchranári HZS pozemne. Prvá záchranná skupina vyrazila zo Štartu smerom na Skalnaté pleso pešo, keďže pre zlé počasie nepremávalo ani OHDZ (osobné horské dopravné zariadenie – kabínková lankovka).

„Predpokladaná poloha pacienta bola spodná časť žľabu Kartárik, kde bol aj nájdený. Zároveň odišla do terénu aj druhá podporná skupina záchranárov HZS. Podľa opisu situácie, ktorá úrazu predchádzala, 4-členná skupina vyšla na Skalnaté pleso, kde sa rozdelili a postihnutý pokračoval sám pod Lomnický štít. Keď nastúpil do steny a začal traverzovať, odtrhla sa s ním snehová doska,“ vysvetlili horskí záchranári.

Pacient po páde utrpel viaceré poranenia a po príchode záchranárov bol podchladený. Záchranári HZS pacienta na mieste ošetrili a zateplili a následne ho transportovali ku terénnemu vozidlu HZS na Štarte a odtiaľ do Tatranskej Lomnice, kde bol odovzdaný privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci z Kežmarku. Záchranná akcia bola ukončená v nočných hodinách.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM