Martin Sýkora Správy

Dramatická záchranná akcia: Poliaci uviazli v Tatrách

Poľskí horolezci uviazli pod Veľkou Vidlovou vežou. Záchranná akcia trvala do skorých ranných hodín, do Vysokých Tatier letel aj vrtuľník.

Ilustračný obrázok k článku Dramatická záchranná akcia: Poliaci uviazli v Tatrách
Zdroj: Dnes24.sk

Dramatická záchranná akcia sa odohrala vo štvrtok vo Vysokých Tatrách. Dvojica poľských horolezcov volala o pomoc. „V poobedňajších štvrtkových hodinách požiadal poľský horolezec záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) o pomoc. Pri horolezeckej túre na Veľkú Vidlovú vežu sa dostal aj so svojou kolegyňou do pre nich neschodného terénu,“ informovali horskí záchranári prostredníctvom operačného dispečingu.

Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorá zobrala na heliporte v Starom Smokovci na palubu dvoch záchranárov HZS a smerovali do Skalnatej doliny k uviaznutým horolezcom.

„Na mieste nebolo možné bezpečne vysadiť záchranárov HZS, preto boli záchranári vysadení na hrebeni nad uviaznutou dvojicou. Následne boli letecky transportovaní ďalší dvaja záchranári HZS s potrebnou technikou. Záchranári sa po približne dvestometrovom spuste na lane Dynema dostali k uviaznutým Poliakom, ktorých postupne vytiahli na hrebeň. Následne bol jeden záchranár spolu s horolezkyňou letecky transportovaný na Skalnaté pleso,“ vysvetlili horskí záchranári.

Pre zhoršené poveternostné podmienky a prichádzajúcu tmu sa však už ďalší letecký transport nepodaril. Na hrebeni ostali traja záchranári a horolezec, ktorí začali spoločne aj za využitia lanovej techniky vystupovať na Lomnický štít, kde bola k použitiu lanovka. „Následne bola núdzovo spustená visutá lanová dráha z Lomnického štítu a Skalnatého plesa, ktorou sa všetci prepravili na Štart, odkiaľ pokračovali do terénnym vozidlom Starého Smokovca. Záchranná akcia bola následne v skorých ranných hodinách ukončená,“ uzavrela HZS, ktorá zásah pokladá za úspešný, keďže obidvom Poliakom sa podarilo pomôcť.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM