Peter Handzuš Iné športy

Dramatické finále predkvalifikácie na OH v Londýne

Slováci si druhý krát v turnaji so Španielmi neporadili, tí tak vyhrali kvalifikačnú skupinu v Poprade.

Slovensko – Španielsko 2 : 3 (-20, 21, –23, 21, –15)

SVK: Nemec, Skladaný, Piovači, Chrtiansky ml., Kmeť, Diviš, Ondrušek – libero ESP: Hernan, Sugranes Martinez, Noda, Sevillano, Fernandez, Perez, Llenas – libero

Domáca reprezentácia nastúpila v zaplnenej popradskej aréne na finálový duel proti Španielom, ktorých zdolala v úvodnom zápase po výbornom výkone 3:1. Od úvodného podania sa v elektrizujúcej atmosfére hral volejbal najvyššej európskej kvality. Lepšie začali hostia, ujali sa vedenia 13:7. Ani striedania slovenského lodivoda nepriniesli zmenu vo vývoji prvého setu a do koncovky šli Španieli s náskokom 7 bodov. Až po druhom oddychu sa Slovákom podarilo znížiť na 20:22, ale to bolo z domácej strany všetko. Hostia vyhrali prvý set za 26 minút 25:20.

Do druhého setu vstúpila lepšie partia okolo kapitána Kmeťa, do prvej pauzy šli s vedením 8:5. Vďaka zlepšenej hre na bloku a v poli si domáci udržiavali pár bodový náskok. V útoku sa darilo Chrtianskemu, chytil sa aj Kmeť s Nemcom. Všetko podporené bojovnosťou libera Ondrušeka v poli a pestrou nahrávkou Skladaného. Po druhom techn. timeoute sa hostia vďaka najlepšiemu útočníkovi Nodovi síce bodovo dotiahli, no Slovákom následne vyšlo pár dobrých zákrokov v poli a útoku a opäť odskočili pred koncovkou na 4 body a dotiahli set za 25 min. úspešne do konca – 25:21.

Ako na hojdačke boli úvody setov aj ďalej, tretí začali španieli troma bodmi v rade a ujali sa vedenia až 8:3. Domáci reprezentanti sa ako tak prebudili v polovici setu, keď začali doťahovať náskok súpera. Skóre zrovnali pri stave 19:19 a do záveru sa išlo bok po boku. Dramatická koncovka ponúkla vynikajúce volejbalové divadlo, Slovákom sa podarilo síce odvrátiť jeden setbal, ale druhý hostia využili a zvíťazili tak najtesnejšie 25:23 (30 min).

Ako bolo zvykom v tomto zápase, štvrtý set pre zmenu začali lepšie domáci a išli do vedenia 8:5. V týchto chvíľach zabrali Španieli v poli, vybrali až nečakane ťažké lopty a našich útočiacich hráčov privádzali do zúfalstva. Našťastie sme stále hrali dobre na blokoch a nedovolili Pyrenejcom sa bodovo dotiahnuť. Náskok domáci nadšenom dobrou hrou udržiavali celý set, zvládli po 27 minútach aj koncovku 25:21 a vynútili si rozhodujúci piaty set.

Napínavé finále dostalo aj korunku v podobe skvelej drámy na záver. V záverečnom sete sa hral skvelý a vyrovnaný volejbal, oba tímy sa bili o každý bod. Strany sa menili za stavu 8:6 pre hostí, no hneď po obrátke Slováci šnúrou troch bodov otočili skóre pre seba a donútili trenéra hostí Munoza k timeoutu. Španieli sa dokázali dotiahnuť v skóre na stav 13:13 a záver bol doslova infarktový. Hostia sa so šťastím a po dvoch tesných autoch po našich blokoch a následne dvoch chybách pri našom podaní dostali k dvom matchbalom, no až tretí dokázali využiť a vyhrať set 17:15. Celý zápas tak zvládli za 2 hodiny a 9 minút pomerom 3:2. Smutný záver pre domáci výber, ktorý odohral vynikajúci kvalifikačný. Výhra tak posiela do záverečného boja o olympiádu v Londýne reprezentáciu Španielska.

Strnisko Tomáš

volejbal_finale
35
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM