Peter Handzuš Rôzne

Dva pády lezcov vo Vysokých Tatrách

V stredu v poobedňajších hodinách prostredníctvom tiesňovej linky 18300 nahlásil poľský lezec pád svojho spolulezca v severnej stene Malého Kežmarského štítu, v oblasti pod Weberovkou. V tom istom čase bol ohlásený aj pád slovenského lezca v žľabe v

Dňa 28. 12. 2011 v poobedňajších hodinách prostredníctvom tiesňovej linky 18300 nahlásil poľský lezec pád svojho spolulezca v severnej stene Malého Kežmarského štítu, v oblasti pod Weberovkou. S mužom sa uvoľnil skalný blok, ktorý mu preťal jedno lano. Spadol približne 30 metrov pod stenu, následkom čoho utrpel mnohopočetné poranenia a pomliaždeniny celej ľavej strany tela, no v čase oznámenia úrazu bol pri vedomí. Na miesto udalosti bola privolaná posádka VZZS z Popradu aj so záchranárom HZS na palube. Po prílete boli lekár spolu so záchranárom HZS vysadení pod stenou spolu s materiálom, kde postihnutého ošetrili, zafixovali a pripravili na transport vrtuľníkom, pred ktorým však musel byť vykonaný spust na celú dĺžku lana, pretože postihnutý sa nachádzal blízko pri stene. Následne bol pri chate pri Zelenom plese naložený na palubu vrtuľníka a transportovaný do popradskej nemocnice.

V tom istom čase bol ohlásený aj úád slovenského lezca v žľabe v blízkosti Vodopádu Skok. Muž spadol na miesto, z ktorého sa nevedel dostať, pretože mu chýbala potrebná výstroj. Tomuto lezcovi pomohol ďalší lezec nachádzajúci sa v tejto oblasti a keďže bol bez zranení, čo si Horská záchranná služba následne overila telefonátom oznamovateľke, pokračovali spoločne pri zostupe aj keď záchranári HZS boli v pohotovosti a pripravení okamžite vyraziť.

Upozorňujeme všetkých návštevníkov, že bez zistenia situácie, ktorá sa týka najmä podmienok a počasia v danej oblasti a zároveň bez potrebnej výzbroje, výstroje a teplého oblečenia neodporúčame žiadne výstupy!

Informácie pre Poprad24 poskytlo OS HZS. Foto: hzs.sk

hzs
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM