Tlačové správy

Eduard Markovič: O školstve sa nedá rozhodovať od stola, problematiku je potrebné okúsiť na vlastnej koži

Vzdelávanie je jednou z dôležitých oblastí, ktorú vo výraznej miere ovplyvňuje VÚC. Kandidát vo voľbách na predsedu Prešovského samosprávneho kraja navštívil školu, o ktorej študentov sa zamestnávatelia už teraz bijú.

Ilustračný obrázok k článku Eduard Markovič: O školstve sa nedá rozhodovať od stola, problematiku je potrebné okúsiť na vlastnej koži
10
Galéria
Zdroj: Eduard Markovič

Markovič navštívil Súkromnú strednú odbornú školu v Poprade-Veľkej, kde vychovávajú a vzdelávajú študentov v budúcich profesiách autoopravár (mechanik, karosár, lakovník), čašník, kuchár, cukrár, kaderník, pracovník marketingu, mechanik elektrotechnik a mechanik stavebnoinšta­lačných zariadení. Absolventi školy majú po skončení štúdia v ruke výučný list, maturitné vysvedčenie a množstvo praktických skúseností v danom odbore. „Hoci zriaďovateľom školy nie je Vyšší územný celok (VÚC), rozhodovanie o mnohých činnostiach pri chode školy má v rukách jeho administratíva. S riaditeľom školy Ing. Vladimírom Venckom, ktorý nás ochotne previedol po všetkých učebniach, kde práve prebiehal výchovno-vzdelávací proces, sme diskutovali o úspechoch, ale aj o tom, kde školu „tlačí päta“," povedal E. Markovič

Škola má rozpracovaný projekt za milión eur na rozvoj autoopravárenských a autoelektronických profesií. Populačné ročníky, ktoré momentálne študujú na stredných školách sú slabé. Z dostupných štatistík, ktoré má VÚC k dispozícii, reguluje odbor školstva PSK počet prváckych tried v jednotlivých učebných a študijných odboroch, čo sa často stretáva s nevôľou u riaditeľov školy. „Rozhodnutie o neotvorení dvoch tried v budúcom školskom roku malo postihnúť aj strednú školu v Poprade-Veľkej. Dokonca išlo o študijné odbory autoopravár a autoelektronik, pre ktoré bol určený pripravovaný projekt za milión. Našťastie rokovania medzi riaditeľom školy p. Venckom a „popradskými“ poslancami vo VÚC dopadlo v prospech žiakov a v neposlednom rade aj v prospech automobiliek a servisov na Slovensku. Ukázalo sa, že v poslaneckých laviciach a vo vedení PSK sedia, a verím, že tak to bude aj po novembrových voľbách ľudia, ktorým záleží na rozvoji nášho kraja,“ skonštatoval kandidát na predsedu a poslanca do VÚC PhDr. Eduard Markovič.

Zdroj: Eduard Markovič

Škola, ktorá uchováva remeslo v rukách, vznikla v roku 1923. „Ide o najstaršiu školu v regióne pod Tatrami a mrzí ma, že o našom fungovaní rozhoduje školská komisia, ktorá sa stretne dvakrát do roka a ktorá v živote nebola v našej škole. Náš podtatranský región potrebuje prevažne „služby“ a tie naša škola vychováva a pripravuje. Štát by mal aj prostredníctvom VÚC preferovať tie odbory, ktoré sú zo strany zamestnávateľov žiadané. Každý región má svoje špecifické potreby. Zamestnávatelia nás žiadajú o študentov na duálne vzdelávanie. Každému vyhovieť nemôžeme, vyberáme si hlavne tých, s ktorými máme pozitívne dlhoročné skúsenosti. Aj naše učebne sú špičkovo vybavené a učia u nás skúsení kvalifikovaní učitelia a majstri odbornej výchovy,“ dodal Ing. Vladimír Vencko.

Eduard Markovič má veľmi blízko k motorizmu. Mal si čo povedať hlavne so žiakmi v autodielni. V minulosti bol spolumajiteľom autoservisu a predajne nových vozidiel a má výučný list v odbore mechanik opravár cestných motorových vozidiel. Možnosť získavať praktické skúsenosti v autoservise využil aj žiak druhého ročníka Tomáš Točoň. „Autá ma bavia odmalička a som veľmi rád, že môžem praxovať priamo v servise. Mám tu vytvorené výborné podmienky. Prístup majiteľa servisu, pracovné podmienky, aj ochota zo strany ostatných zamestnancov prevádzky sú pozitívne. Myslím, že som si v poslednom ročníku základnej školy vybral správne. A nakoniec si tu aj nejaké vreckové zarobím,“ uviedol študent odboru autoelektronik T. Točoň.

„Progres Súkromnej strednej odbornej školy v Poprade ukázal, aká je potrebná komunikácia medzi vedením školy a vedením úradu PSK. Škola je vzorom tvorivého myslenia a príkladného vzdelávania mladých ľudí, pre potreby nášho regiónu i celej krajiny,“ zhrnul Eduard Markovič.

(Politická reklama) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Eduard Markovič: O školstve sa nedá rozhodovať od stola
10
Galéria
Zdroj: Eduard Markovič
Zdroj: Eduard Markovič
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM