Peter Handzuš Rôzne

Ekoprojekt vo Vysokých Tatrách: Participovali na ňom popradskí bilingvalisti a ich berlínski partneri

Záverečné dni školského roka, presnejšie od 17. do 25. júna, prežila skupina žiakov bilingválnej sekcie Spojenej školy na Ulici Dominika Tatarku v Poprade s partnermi z Berlína, ktorí prišli pod Tatry v rámci výmenného pobytu.

Ilustračný obrázok k článku Ekoprojekt vo Vysokých Tatrách: Participovali na ňom popradskí bilingvalisti a ich berlínski partneri
Zdroj: Dnes24.sk

Pripravený bol bohatý program, ktorý vyvrcholil ekologickým projektom. Gymnazisti ho realizovali spolu s Hotelom Kempinski na Štrbskom Plese. Bilingvalisti privítali v Poprade partnerov, s ktorými sa zoznámili už v marci, keď v rámci prvej časti výmenného pobytu boli v Berlíne.

Popradčania chceli nemeckým partnerom ukázať čo najviac z krás nášho regiónu. Zaviedli ich do podzemia, kde obdivovali chladnú krásu Dobšinskej ľadovej jaskyne, navštívili kaštieľ Betliar, v ktorom vďaka skvelému výkladu získali predstavu o živote v minulosti, a neobišli ani Kežmarok a jeho vychýrenú lyceálnu knižnicu.

Víkend strávili nemeckí študenti v hostiteľských rodinách a po ňom opäť nasledovali spoločné výlety. Najskôr to bol „light Wanderung“, čiže menšia túra na Hrebienok a k neďalekým Studenovodským vodopádom, ktoré hostí očarili. Zaujímavá bola aj prehliadka Múzea Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici.

Ďalšie kroky slovenských a nemeckých študentov smerovali do historickej Starej Ľubovne a na hrad Ľubovňa. Tam bolo pekným zážitkom vystúpenie sokoliarov.

Najdôležitejšej časti programu celého pobytu predchádzala túra od Popradského plesa k Štrbskému plesu. Hostí nadchla aj vďaka nádherným výhľadom na tatranské končiare. No a potom prišlo vyvrcholenie projektu v podobe prezentácie odpadovej politiky hotela, ktorý leží na brehu plesa. Študenti pochopili, aká dôležitá je ekologická prevádzka zariadení, ktoré poskytujú návštevníkom komfort uprostred národného parku. Ocenili najmä to, že na ich otázky odpovedala riaditeľka hotela Kathrin Noll a páčila sa im aj prezentácia Petra Škodu.

Deň rozlúčky sa nezaobišiel bez slzičiek. Gymnazisti si uvedomili, ako veľa im tento „Austausch“, čiže výmenný pobyt, dal. Spoznali skvelých ľudí, navštívili miesta, ktoré predtým nepoznali a zoznámili sa s kultúrou, ktorá bola pre nich neznáma. A pre popradských bilingvalistov to bola aj príležitosť precvičiť si nemčinu, ktorá je ich druhým vyučovacím jazykom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM