Martin Sýkora Rôzne

Ekvádorské dobrodružstvo tatranského primátora: Vysoké sopky, kľudné lamy

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš absolvuje juhoamerické dobrodružstvo. Tentoraz si za svoj cieľ dal zdolanie najvyššie vyhasnutého vulkánu kontinentu.

Ilustračný obrázok k článku Ekvádorské dobrodružstvo tatranského primátora: Vysoké sopky, kľudné lamy
6
Galéria
Zdroj: Archív Jána Mokoša

Ján Mokoš je známy svojimi návštevami výšin. Bývalý vojenský stíhací pilot má skrátka výšky rád. Tentoraz sa rozhodol pre dobrodružstvo v Ekvádore. So svojimi tromi kolegami sa 5. januára dostavili do kráteru vulkánu Quilotoa, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 3600 metrov nad morom.

Internetový rozum Wikipedia hovorí o tom, že kaldera má priemer 3 km a strmé steny, vystupujúce 400 m nad hladinu 250 m hlbokého jazera. Pod vodou sa nachádzajú aj zvyšky dómu a horúce pramene. Sopka naposledy eruptovala približne okolo roku 1280.

Zdroj: Archív Jána Mokoša

Na druhý deň sa slovenská expedícia s tatranským primátorom dostala do nadmorskej výšky 4350 metrov do lesa Polylepis. Zaujímavosťou lokality sú jedinečné stromy, ktoré rastú len od výšky 4 tisíc metrov nad morom. Podtatranci si po ceste užili striedanie snehu a ľadu. Aj preto nakoniec cieľ dosiahli dvaja zo štyroch členov skupiny – Ján Mokoš a Jaroslav Kollár, ktorý to poňali ako prípravu na Carihuairazo (5018 m).

Zdroj: Archív Jána Mokoša

Cieľom celej výpravy bolo atakovanie vrcholu vyhasnutého vulkánu Chimborazo. Wikipedia o ňom hovorí, že je to vyhasnutý stratovulkán. Je najvyšší vrch Ekvádora (podľa najnovších meraní od stredu Zeme aj najvyšší vrch sveta). Nachádza sa asi 150 km od hlavného mesta Quito a 30 km severozápadne od mesta Riobamba. Pri dobrej viditeľnosti je zahliadnuteľný až z pobrežia, z mesta Guayaquil. Jeho vrchol je zároveň miestom najviac vzdialeným od stredu Zeme.

Jána Mokoša pri východe slnka v základnom tábore vo výške 3850 metrov privítala krásne modrá obloha a pasúce sa typické lamy. O ďalšie prekvapenia z návštevy nebola núdza. "Žijú tu skromní ľudia. Pôvodný národ zlikvidovali Španieli. Stretli sme už len miešancov Španielov s Indiánmi. Prekvapila nás málo rozvinutá infraštruktúra. Vo výške 3 až 4 tisíc metrov nad morom obyvatelia nemajú vodu, musia ju voziť,“ vysvetlil svoje zistenia na vlastnej koži tatranský primátor, ktorý si domorodcov obľúbil. „Z ľudí mám príjemný pocit. Sú síce chudobní, ale veľmi milí, prívetiví a dobrosrdeční. Najkrajšia je však príroda. Napriek tomu musím povedať dve slová – zlaté Slovensko,“ dodal Mokoš.

Na Slovákov čaká finálny výstup na supervulkán. Na jeho zdolanie si dala expedícia dva dni. O tom, či sa im to podarí, vás budeme informovať.

Zdroj: Archív Jána Mokoša
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM