Peter Handzuš Rôzne

Elektronický výpis z OR prináša úsporu času a peňazí

Doteraz sa celý systém získania výpisov z Obchodného registra sústreďoval len na ôsmich okresných súdoch na Slovensku. Teraz získanie elektronického výpisu u notára je otázkou niekoľkých minút.

Notárska komora SR v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti a spoločnosťou Atos vybudovala informačný systém, na základe ktorého sa proces získania výpisov z Obchodného registra SR pre podnikateľov podstatne zjednodušil. Od 1. decembra 2011 môžu totiž občania na kontakt s Obchodným registrom využívať aj služby všetkých 341 notárov na Slovensku.

Ako uviedol na stretnutí s novinármi dnes v Bratislave viceprezident komory Miroslav Pavlovič, tí sú kompetentní vydávať všetky výpisy z Obchodného registra online, a to v rámci celého Slovenska. V praxi to znamená, že žiadateľ len navštívi ktoréhokoľvek notára, ktorý jeho požiadavku spracuje okamžite a na počkanie vydá výpis z OR.

Keďže celý proces prebieha online, nie je potrebné ísť na súd ani obstarávať kolkové známky. V súčasnosti sa za výpis z registra na súde platí paušálny poplatok 6,5 eura, pričom za výpis u notára, ktorý obsahuje 1 stranu, občan zaplatí 2,44 eura. Oproti listinnej podobe je tak cena elektronického výpisu značne nižšia. Pravdepodobne až 90 % zápisov obchodných spoločností v OR totiž nepresahuje 2 strany a takýto výpis bude občana stáť 4,03 eura. Doterajšie spôsoby zápisov do Obchodného registra ostávajú naďalej platné.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM