Peter Handzuš Rôzne

Európska únia si dnes pripomína deň tiesňovej linky 112

Dnešný deň je Európskym dňom tiesňovej linky 112. "Tiesňová linka 112 síce funguje v celej Európskej únii, ľudia však o nej často nevedia. Vo viacerých krajinách preto symbolicky 11. februára prebiehajú informačné kampane.

Európsky parlament pripravuje iniciatívnu správu na zlepšenie dostupnosti tejto celoeurópskej služby," informovala Ivana Janíková Stavrovská z Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.
Volanie na číslo 112 môže zachrániť život. Ide totiž o núdzovú linku pre celú EÚ, ktorá spája zdravotníkov, hasičov aj políciu. Na číslo sa dá dovolať bezplatne z mobilu aj pevnej linky 24 hodín denne. „Užitočné to môže byť najmä počas dovolenky či služobnej cesty,“ podotkla Janíková Stavrovská.
Európsky parlament sa podľa jej slov propagácii tiesňovej linky venuje už dlhšie. V roku 2007 poslanci schválili písomné vyhlásenie o tiesňovej linke a vo februári 2009 sa parlament spoločne s radou a komisiou dohodli, že 11. február bude vyhlásený za deň linky 112.
„Podľa prieskumu Eurobarometra z roku 2009 len štvrtina Európanov túto linku pozná. Na Slovensku vie o tiesňovej linke 55 percent obyvateľov. Problémom pri jej používaní zostáva aj jazyková bariéra. Každý rok preto v Európe prebiehajú informačné kampane na jej propagáciu,“ skonštatovala Janíková Stavrovská.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM