Martin Sýkora Rôzne

Európsky deň melanómu: Znamienka si môžete nechať otestovať aj v Poprade

Melanóm je zhubný nádor, ktorý má pôvod v kožných bunkách melanocytoch. Preventívne vyšetrenie preplácajú aj zdravotné poisťovne, prečo to nevyužiť?

Ilustračný obrázok k článku Európsky deň melanómu: Znamienka si môžete nechať otestovať aj v Poprade
Zdroj: TASR

V máji si každoročne pripomíname Európsky deň melanómu. Pri tejto príležitosti sú organizované rôzne podujatia zamerané na preventívne vyšetrenia kože, zvýšenie informovanosti verejnosti o možnom nebezpečenstve materských znamienok, vplyve slnečného žiarenia na vznik rakoviny kože a priblíženie práce dermatovenerológov.

„Výskyt nádorových premien pigmentových névov, ale i iných kožných zmien za ostatné roky prudko stúpa. Základom liečby sú však včasný záchyt a dostatočne radikálna chirurgická intervencia,“ uviedla hovorkyňa Nemocnice Poprad, a.s. Sylvia Galajda.

Melanóm však nevzniká iba v máji, môže sa vyskytnúť u každého z nás v priebehu celého roka. „Preventívne vyšetrenie znamienok je vhodné absolvovať 1-krát ročne a je hradené z verejného zdravotného poistenia,“ dodala Galajda. Môžete tak urobiť kedykoľvek v Dermatovene­rologickej ambulancii (kožná) na prízemí pavilónu kožného stacionára.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM