Monika Vengrínová Kultúra

Festival mladých filmových tvorcov pomáha splniť sen: Podarí sa natočiť film aj v Poprade?

Na začiatku stál sen, na konci by mal byť film. Získať naň financie však nie je jednoduché. Práve preto mladí filmoví nadšenci dostali nápad a už po druhýkrát zorganizovali festival študentov filmových škôl.

Ilustračný obrázok k článku Festival mladých filmových tvorcov pomáha splniť sen: Podarí sa natočiť film aj v Poprade?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Druhý ročník Young Film Festu trval tri dni a okrem Popradu sa konal i vo Svite a v Starom Smokovci. Jeho hlavné ciele boli dva. Vyzbierať dostatok financií na natočenie vlastného filmu organizátorov mini festivalu a tiež zviditeľniť diela mladých tvorcov. „Robíme to aj preto, aby sme do nášho regiónu priniesli niečo umelecké. Aby sme nepozerali len americké filmy a seriály, ale aby sme sa doma cítili naozaj ako doma. Nesmieme zabúdať na naše umelecké hodnoty a diela,“ vysvetlil myšlienku vzniku festivalu jeden z jeho organizátorov, herec a divadelník Martin Fečunda.

Jedenásť filmov bez udania témy

Diváci tak mohli v rámci premietania vidieť jedenásť hraných filmov, dokumentov i videoklipov rôznych tém a žánrov od študentov Akadémie umení v Banskej Bystrici a VŠMU v Bratislave, ale i skúsených tvorcov, ktorí už majú určité veľké projekty za sebou. V divákoch tak určite zarezonoval napríklad dokument Osadné, či Tridsaťšesťhodinová dráma z Vysokých Tatier, ktorý patrí medzi najstaršie a najvzácnejšie. Autorom je filmár a horolezec Juraj Weincziller, syn ktorého bol hosťom festivalu a k filmu čo to počas besedy aj porozprával. Zaujímavé ale boli i všetky študentské filmy od Stanislava Griguša, Petra Kružica, Petra Gábor, či Dominika Jursa a iných.

Téma filmov tento raz určená nebola, budúci rok to chcú ale organizátori zmeniť a určitú nosnú tému študentom navrhnúť. V treťom ročníku by sa tiež potešili animovaným filmom, ktoré na festivale doposiaľ chýbali. Najväčšiu radosť by však mali, keby takto o rok mohli premietnuť už svoj vlastný vysnívaný film, ktorý sa bude volať Na okne.

Film organizátorov bude o mladých a pre mladých

„Bude to film o mladých ľuďoch pre mladých ľudí a odohrávať sa bude v Poprade a v okolí. Účinkovať v ňom pravdepodobne budú herci z Martinovho divadla (Divadlo A predsa zo Svitu – pozn.redakcie),“ uviedol Michal Maťašovský, kameraman, filmár a ďalší z organizátorov podujatia s tým, že scenár vytvorila autorka zo Spišskej Belej.

Organizátori tak už teraz plánujú tretí ročník, kam by chceli pritiahnuť ďalšie skvelé filmy, nové, i tie, ktoré sa do tohtoročného výberu nezmestili. „Veríme, že sa nám z tohto festivalu podarí spraviť tradíciu a každý rok niečo vylepšiť. Tí autori, ktorí s nami začínali, budú s nami rásť a naopak, festival bude rásť spolu s nimi. A možno o päť rokov to už nebudú študenti, ale profesionálni tvorcovia,“ dodal Fečunda.

Young Film Fest 2014
24
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM